Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tonårspojke fick föras till sjukhus med allvarliga skador efter skjutningen i Norrliden, Kalmar. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson / SVT

Hemlig avlyssning avslöjade mordplanerna i Kalmar

Publicerad

Stockholmspolisen kunde med hjälp av hemlig avlyssning i realtid höra hur de två åtalade männen diskuterade skjutningen i Kalmar – något som ledde till det snabba gripandet.

– Det var en väldig tur. Det var inte något som vi i Kalmar visste var på gång, det hade gått under radarn, säger Johan Henningsson, åklagare.

Utredningen i Stockholm gällde en av de två män som nu åtalas för anstiftan till mord efter skjutningen vid Coop i Norrliden i vintras.

Satte ihop ”mordpatruller”

Stockholmspolisen misstänkte att mannen affärsmässigt satte ihop ”mordpatruller” som genomförde mord på beställning, och avlyssnade hans telefon dagarna efter mordförsöket i Kalmar, berättar Johan Henningsson:

Johan Henningsson, åklagare, berättar om den hemliga avlyssningen som ledde till det snabba gripandet efter skjutningen utanför Coop i Kalmar. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

– Där pratar han med anstiftare nummer två och Polisen inser ”Vänta lite nu, man pratar ju om den här skjutningen i Kalmar”

Skulle få 100 000

Också den 15-åring som nu åtalas för själva mordförsöket, skytten, identifieras tack vare den hemliga avlyssningen.

– De diskuterar de vad som gick fel, varför dog han inte, och vad kommer skytten få för ersättning och så vidare.

Enligt utredningen ska den 15-åriga skytten ha fått 100 000 kronor för mordet. Motivet har inte helt klargjorts, men den skjutna 16-åringen bedöms tillhöra Norrlidengänget som står på ena sidan i den blodiga konflikten i Kalmar och mordet tycks vara beställt.

Uppbrända kläder bevisning

Utöver avlyssningen består åklagarens bevisning av DNA-spår på kläder som skytten ska ha försökt bränna upp efteråt, och även vittnesiakttagelser och bilder i skyttens telefon som han skickat på sig själv till de två männen i Stockholm precis innan mordet.

Men utan larmet från Stockholmspolisen hade det inte varit säkert att man kunnat åtala någon idag, säger Johan Heningsson.

– Det hade tagit betydligt längre tid.

Samtliga sju åtalade förnekar brott och har inte lämnat några kommentarer under utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.