Elisabeth Johansson Danielssons skog förstörs av granbarkborren. Samtidigt som hon kämpar med att fälla infekterade träd, får de stå kvar i naturreservatet intill. Foto: privat

Hennes skog förstörs – är granne med drabbat reservat

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill hugga i skyddad skog, för att stoppa granbarkborren. Ett utspel som Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen sågar. I skottlinjen är skogsägaren Elisabeth Johansson Danielsson.

– Jag förstår att man vill bevara naturen, men vi ska ju leva av det här, säger hon.

– Jag är en vanlig skogsbonde med en del av min skog intill det här reservatet. Vi åker runt och tar bort våra angripna granar, men i naturreservatet ligger allt kvar. Det blir en stor smitta, med träd som ligger huller om buller, säger Elisabeth Johansson Danielsson.

”Blir mer runt reservatet”

Hon äger skog precis intill Kraskögle naturreservat, samma skog som moderaternas partiledare Ulf Kristersson såg ner på från sin helikopter innan han öppnade för att ändra lagen – för att få länsstyrelsen att göra större ingrepp i skyddad natur.

Varför tror du att det kommer från naturreservatet?

– Hela Kalmar län är angripet men det blir mer runt det här reservatet. Vi ser det. Man borde ta bort de träd som är angripna.

För henne och andra skogsägare betyder angreppen av granbarkborren en ekonomisk förlust, på hundratusentals kronor. På länsstyrelsen har man gjort ingrepp i andra skyddade skogar för att hindra granbarkborren, men inte här.

”Nedåtgående kurva”

Hon har själv inte kontaktat länsstyrelsen. Men Daniel Cluer reservatförvaltare på Länsstyrelsen i Kalmar känner till att många har reagerat på granarna i det reservatet.

– Eftersom Kraskögle har blivit uppmärksammat kommer vi titta på hur det ser ut runt reservaten. Men Kraskögle är inte det som är hårdast drabbat. Det var drygt 200 drabbade träd där förra året och knappt 200 i år, så det är en nedåtgående kurva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.