Nathalie Hellström och Ronnie Uhr bor i Ellanda. Foto: SVT

Bybornas initiativ får hjärtan att fortsätta slå

Publicerad

Att skaffa hjärtstartare utomhus har blivit lite av en trend runt om i Sverige. I Ellanda, som ligger utanför Gemla, har byborna gått samman för att köpa in och sätta upp en hjärtstartare som är tillgänglig dygnet runt.

– Det är ju en trygghet att veta att vi har en hjärtstartare i byn om något illa skulle inträffa, säger Nathalie Hellström som bor i byn.

Medidyne AB är en av de större aktörerna i landet när det gäller hjärtstartare. Enligt Mikael Lindén som är vd i Sverige finns cirka 50 000 hjärtstartare placerade i publik miljö, men att bara fem procent av dem är placerade utomhus och tillgängliga dygnet runt.

– Det är en svagt startande trend med hjärtstartare utomhus, säger han.

Mikael Lindén berättar att det finns en rädsla bland köpare att få sina hjärtstartare stulna. Detta vill han dock påpeka är ganska ovanligt.

– Vi har sålt cirka 12 000 hjärtstartare i Sverige, av dem har tio stycken blivit stulna men kommit tillbaka till ägaren igen. Jag tror att människors upplevda rädsla är större än själva risken.

Vad finns det för fördelar med att placera hjärtstartare utomhus?

– Tillgängligheten är viktig. 75 procent av hjärtstoppen sker i hemmiljö där folk bor. Dock är bara en procent av alla hjärtstartare utplacerade i de områdena.

Se klippet för att höra Nathalie Hellström och Ronnie Uhr berätta om initiativet till att sätta upp en hjärtstartare i Ellanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.