Tobias Stark är hockeyforskare på Linnéuniversitetet och håller just nu på att studera vilka faktorer som ligger bakom att en klubb både lyckas avancera och senare även etablera sig i Sveriges högsta hockeyliga. Foto: SVT/TT

Forskningen talar emot Oskarshamn som SHL-lag

Publicerad

Oskarshamn har spelat i landets näst högsta hockeyserie över 20 säsonger. Nu kan de ta steget upp i Sveriges högstaliga trots att förutsättningarna egentligen talar emot dem – det säger landets enda hockeyforskare.

Tobias Stark är hockeyforskare på Linnéuniversitetet och håller just nu på att studera vilka faktorer som ligger bakom att en klubb både lyckas avancera och senare även etablera sig i Sveriges högsta hockeyliga.  

Enligt Tobias Stark sker en klubbs framgångar ofta samtidigt som orten har en lyckad period av ekonomi- och teknikutveckling. 

– Under efterkrigstiden var det bruksorter som Surahammar som nådde framgång men på senare tid kommer de lag som vandrar genom seriesystemet från expanderande postmoderna städer som till exempel Linköping och Växjö, säger Tobias Stark. 

Oskarshamn utanför ramen

IK Oskarshamn är etablerade i hockeyallsvenskan sedan säsongen 1996/97 och just nu knackar de på dörren till SHL. Men om Oskarshams skulle lyckas att ta en SHL-plats och sedan till och med etablera sig skulle laget bli undantaget som bekräftar regeln.

– Det roliga med Oskarshamn är att de ligger utanför det här som ett undantag. Oskarshamn är ingen region som utmärker sig varken ekonomiskt eller i företagsmässig utveckling. Just därför är deras bedrift extra imponerande, säger Tobias Stark.

Småland sena med hockey

Om IK Oskarshamn skulle besegra Timrå i kvalet till SHL kommer laget bli det tredje småländska laget i Sveriges högstaliga ihop med Växjö och HV71.

– Det är enormt imponerande. Inte minst med tanke på att Småland var ganska sena med att börja med hockey ordentligt. Småland kom igång först efter andra världskriget när Gunnar Forsberg gjorde om Växjös bandylag till hockeylag. Då hade stora delar av landet redan hållit på sedan länge, säger Tobias Stark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet