• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Skolbänkar gapar tomma – många håller barnen hemma

Uppdaterad
Publicerad

På många skolor gapar just nu skolbänkar tomma. SVT Nyheter Småland har ringt runt till flera kommuner i Kalmar och Kronobergs län och de ger en samstämmig bild. Frånvaron bland både elever och lärare är betydligt högre än vad den brukar vara vid den här tiden. Allt till följd av de restriktioner som gäller för att minska spridningen av coronaviruset.

– Vi har många frånvarande både i förskolan och i hela grundskolan. Vi räknade häromdagen och då hade vi 31 procent frånvarande från grundskoleklasserna och det är mycket mer än normalt, säger Lena Swartz skolchef i Torsås kommun.

Många följer restriktionerna

Läget i skolorna i Växjö kommun förändrades rejält bara mellan måndag och tisdag den här veckan. På måndagen var 260 ur personalen frånvarande och på tisdagen hade den siffran ökat till 393.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Samtidigt var totalt 2 843 elever frånvarande på måndagen. På tisdagen hade antalet växt till 3 726 frånvarande elever, från förskola upp till gymnasiet, i en grupp av totalt 20 000 elever.

– Vi ser en stor ökning bara under den senaste veckan. Jag tror att många följer restriktionerna att man är hemma även om man har lindriga symptom, säger Pernilla Tornèus (M) ordförande utbildningsnämnden i Växjö kommun.

Stor frånvaro i förskolan

I flera skolor märks sjukfrånvaron främst i förskolan.

– Barn i förskolan har väldigt hög frånvaro. Just nu är bara 35 procent av eleverna i förskolan där. Uppmaningen är ju att är man det minsta förskyld så ska man ju vara hemma. Många kanske hade varit där annars men föräldrarna tar det här på allvar, säger Lasse Johansson (S) ordförande utbildningsnämnden i Kalmar kommun.

– I förskolan har vi den största frånvaron, mellan 50 och 60 procent är hemma bland eleverna, säger Marcus Fridlund (S) ordförande barn- och utbildningsnämnden i Västerviks kommun.

– Igår hade vi en närvaro på 37,5 procent i förskolan, säger Anton Sejnehed (S) ordsförande bildningsnämnden i Oskarshamn.

Förbereder skolnedstängning

Än finns inget beslut om att någon grundskola i Sverige ska stängas. Men skolorna förbereder sig på ett sådant scenario.

– Regeringen har bett oss planera för eventuell stängning så kommer ett sådant beslut så är vi förberedda. Men då gäller det samtidigt att veta vilka som tillhör samhällsviktiga funktioner och som då fortsatt kommer att behöva barnomsorg, säger Marcus Fridlund (S) ordförande barn- och utbildningsnämnden i Västerviks kommun.

Västerviks kommun förbereder därför ett utskick till kommuninvånarna för att ta reda på vilka yrkesroller medborgarna har.

– Vi har ju inga register över vem som jobbar med vad och vi måste i så fall identifiera vilka föräldrar det handlar om, säger Marcus Fridlund (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet