• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Det blir inget höghushotell i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan åtta års planering och mycket diskussion har planerna på ett arton våningar högt höghushotell på Tändstickområdet i Jönköping gått om intet. Alla intressenter har dragit sig ur.

NCC som skulle bygga bygger inte, någon köpare till fastigheten finns inte och ESS Hotell som skulle driva hotellet har dragit sig ur.

Just nu ser det ut som en spänd förväntans, eller stora farhågors, upplösning i ingenting.

Jönköpings kommun trodde tills igår att allt var i hamn. Det som såg ut som det sista stora hindret, hur man skulle fördela kostnaderna för parkeringsplatser, var löst.

Kom som en chock

– Vi skulle bara sitta ner och bekräfta affären. Då säger NCC att de varken har en fastighetsägare eller någon hotelloperatör och därför drar sig ur bygget, säger Anders Jörgensson (M) som är ordförande för tekniska nämnden i Jönköping. Det kom verkligen som en chock för oss.

– NCC måste länge ha varit medvetna om att de inte hade någon som ville köpa hotellbyggnaden, säger han. Att de väntat till sita minuten med att säga det är mycket förvånande.

Trots flera överklaganden mot höghusbygget blev det slutligen ja. Ändå spricker planerna. ESS håller på att starta flera andra hotell och tycker nu att Tändsticksområdet blir ett för mycket.

Hoppet inte ute

Höghushotellet är ett kostsamt projekt på runt tvåhundra miljoner kronor.

Men enligt Anders Jörgensson är hoppet ännu inte ute:

– Jag har under förmiddagen varit i kontakt med flera seriösa och penningstarka byggföretag och fastighetsägare som har sagt sig vara intresserade, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höghushotell Jönköping

Mer i ämnet