Stihna Johansson Evertsson (C) träffar under tisdagen civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: SVT/TT

Högsby vill ha mer statlig service

Publicerad

Under tisdagen träffar civilminister Ardalan Shekarabi (S) representanter från nio mindre svenska kommuner för att diskutera hur staten kan öka sin service och närvaro i landet. Kommunstyrelsens ordförande i Högsby, Stihna Johansson Evertsson (C), är en av dem som deltar i mötet.

Högst på hennes önskelista inför mötet är att förslaget om ett nytt utjämningssystem – som nu är ute på remiss – införs 2020, och att det inte försenas av den utdragna regeringsbildningen.

– Kostnadsutjämningen kommer att betyda enskilt mest för att boende i Högsby och Kalmar län ska få samma service som i övriga landet, säger hon.

Högsby

Det nya förslaget gynnar glesbygdskommuner och enligt kommunens egna beräkningar skulle det innebära ett tillskott på 16,5 miljoner kronor.

Saknar service

Stihna Johansson Evertsson vill även att Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan ska finnas tillgängliga på orten.

– Det behöver inte vara varje dag. Sedan tycker jag givetvis att myndigheter och jobb också måste fördelas bland glesbygdskommunerna. Det har varit ett fokus på storstäder och residensstäder, säger hon.

Synligare polis

Idag finns staten i Högsby i form av Migrationsverkets kontor, en verksamhet som hotades med nedläggning för två år sedan.

En ljuspunkt är polisens närvaro i kommunen, som hon upplever har förbättrats på senare tid.

– Men vi skulle även behöva ett poliskontor här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet