Högsby centrum.

Lessebo och Högsby vinnare i nytt förslag om utjämningssystem

Uppdaterad
Publicerad

Lessebo och Högsby kommun spås bli vinnare när det kommunala utjämningssystemet ska göras om. SVT Nyheter har fått tillgång till preliminära siffror utifrån den nya utredning av systemet som presenteras i höst.

Redan i dag får glesbygden mest pengar per invånare, av de runt 100 miljarder som snurrar i utjämningssystemet. Men systemet ses nu över och SVT Nyheter har fått tillgång till preliminära siffror på hur det nya utredningsförslaget kommer slå.

Ett tiotal kommuner, får motsvarande 2 000-2 800 kronor mer per invånare och år jämfört med i dag. Ytterligare 60 kommuner får 1 000-2 000 extra per invånare. Vinnarna är mest mindre kommuner i glesbygd, med tonvikt på Norrland, Dalsland och Småland.

Val 2018 Småland

”Omfördelar lite mer”

Den statliga utredaren Håkan Sörman, som tidigare var vd för organisationen Sveriges kommuner och landsting, vill inte säga något om siffror och belopp innan utredningen presenteras i oktober. Han säger att några siffror kan justeras, men han bekräftar huvudinriktningen.

– Ja, förenklat uttryckt föreslår vi att man omfördelar lite mer, det blir lite mer till glesbygden och lite mindre till större städer, säger han.

Den statliga utredningen beställdes av den rödgröna regeringen. Det kommer bli upp till en ny regering och riksdag i höst, att ta ställning till de slutgiltiga förslagen.

”Vi har hål att stoppa i”

Monica Widnemark (S), kommunalråd i Lessebo kommun, säger att ett ökat belopp till kommunen är mer än välkommet.

– Vi har hål att stoppa i, kan man säga. Vi har en stor inflyttning och ganska tufft med skolor och bostäder. Det byggs mycket nu i till exempel Hovmantorp, men vi behöver ännu fler bostäder och även fler förskolor, säger Monica Widnemark (S).

Största vinnarna och förlorarna

Vinnarna

Lessebo

Högsby 

Årjäng

Bjurholm

Gullspång

Ljusnarsberg

Övertorneå 

Hällerfors

Ragunda

Dals-Ed

Jämtland/Härjedalens landsting

Gotlands landsting

Förlorarna

Kungsbacka

Karlstad

Öckerö

Örnsköldsvik

Hofors

Lekeberg

Luleå

Uppsala 

Varberg 

Vellinge

Stockholm läns landsting

Västmanlands landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet