Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hotelldirektören Göran Ivarsson är en av många som sett sin verksamhet krascha. Foto: SVT, Lisa Arfwidson/TT

Hotellbranschen i kris – vädjar om mer stöd

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen drabbar den sydsvenska ekonomin hårt – inte minst drabbar den hotellbranschen. Hotelldirektören Göran Ivarsson är en av många som drabbats när 90 procent av intäkterna nu plötsligt är borta.

– Det här är akut och väldigt väldigt tufft, säger Göran Ivarsson som driver Quality hotel royal corner i Växjö och Clarion collection hotel i Trelleborg.

Efter att regeringen gick ut med att man förbjuder folksamlingar med fler än 500 personer för ett par veckor sedan, har marknaden helt dött för hotellen, enligt Göran Ivarsson. Hela personalstyrkan har nu blivit korttidspermitterad.

Efterfrågan mer stöd

Hotellet försöker hitta nya inkomstkällor, bland annat genom att hyra ut hotellrum till personer som måste jobba hemmifrån.

Eftersom det inte är några statliga lånegarantier till bankerna är det ingen som vill låna ut till en bransch som vår. Jag hoppas att det kommer fler åtgärder från regeringen, annars kommer vi se många konkurser i vår bransch, säger Göran Ivarsson.

Förutom statliga lönegarantier skulle Göran Ivarsson vilja ha möjlighet att skjuta upp arbetsgivaravgifter och att permittera personal på heltid.

– Och eftersom hyrorna är så stor kostnad för vår bransch skulle jag gärna se att staten tog ett grepp om hyrorna tillsammans med fastighetsägarna, på något sätt.

Många blir varslade

Krisen i hotellbranschen syns över hela Sverige, förra veckan varslade hotelljätten Nordic Choice 4500 anställda i landet. Under tisdagen meddelade Elite hotel i Växjö att man varslar 36 medarbetare och stänger nattklubben Grace.

– Det verkar som man får dansa hemma i vardagsrummet om man ska lyssna på föreskrifterna, säger hotelldirektören Helen Bäckstedt till Smålandsposten.

Nytt krispaket

På onsdagseftermiddagen presenterade regeringen ett nytt krispaket till små och medelstora företag, med bland annat slopade arbetsgivaravgifter och möjlighet till rabatt på hyror.

Se Göran Ivarsson berätta mer om krisen i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer