Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Norén tror elstödet kommer att täcka upp för de ökade kostnaderna som hotellet haft, men inte de som man kommer ha i framtiden. Hör honom berättar mer i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Hotellet på Öland får över en halv miljon i elstöd: ”Känns bra”

Publicerad

Vid lunch på tisdagen öppnade Skatteverket ansökan om elstöd för företag. En som hänger på låset är Fredrik Norén, vd på Hotell Skansen i Färjestaden.

– Det är mycket pengar och ska bli spännande att se, säger han.

Hotellet kan vänta sig drygt 600 000 kronor i stöd från staten efter två tuffa vintrar med höga elpriser.

– Kollar man på vår verksamhet så får vi tillbaka ungefär det vi har förlorat i ökning, inte allt men det känns bra i alla fall, säger Fredrik Norén.

Mörbylånga

Hade fast elavtal

Företagens elstöd gäller för förbrukning under perioden oktober 2021 till 30 september 2022, och under hela den perioden hade hotell Skansen ett fast elavtal.

Ett av kriterierna från EU-kommissionen för att godkänna det svenska elstödet var att inget stöd skulle ges till företag som tecknat fasta elavtal innan Ukrainakriget startade och därför inte drabbats lika hårt. Företag som haft ett fast elavtal som tecknats innan 24 februari 2022 och som sträcker sig till 24 februari 2023 har alltså inte rätt till stödet.

”Inte tjänat pengar på det”

Hotell Skansen sade upp sitt fasta elavtal i höstas, med god marginal till det datumet. Men inte för att kunna få ta del av stödet, utan eftersom det inte gick att få fast avtal längre, berättar Fredrik Norén.

Vad tänker du kring att ni som haft fasta elavtal ändå får stöd trots allt?

– Vi hade inget jättebra fast pris. Tidigare hade vi ett fast pris på 30 öre, och det var inte så lågt fast pris vi hade sen. Det är inte så att vi har tjänat pengar på det här. Tvärtom hade vi väldigt höga kostnader under vintern.

Hör Fredrik Norén berätta om hur hotellet hanterat de höga elpriserna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet