Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är branscherna som drabbats hårdast av de höga elpriserna – hör Företagarnas chefsekonom Johan Grip om varför elstöd inte räcker som kompensation. Foto: Janerik Henriksson/TT

Myndighet måste anställa hundratals – för att kunna betala ut elstöd

Publicerad

Försäkringskassan har redan anställt 70 personer för att hantera elstödet till hushåll. Nu behöver Skatteverket upp till 300 nya anställda för att klara uppdraget att sköta det planerade elstödet till företag.

Företag i södra Sverige ska från den 30 maj kunna söka elstöd från en pott på 30 miljarder kronor, och få pengarna senare i år. Hos Skatteverket, som hanterar ansökningarna och utbetalningarna, pågår ett intensivt arbete för att om en dryg månad klara av att påbörja uppdraget från regeringen. Myndigheten anställer och utbildar personal, bygger en helt ny ansökningstjänst och förbereder handläggningen.   

Skatteverket räknar med att uppdraget kostar myndigheten 220 miljoner kronor och 250-300 nya handläggare ska rekryteras till myndighetens kontor i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Jönköping och Uppsala. Tillsvidareanställda, visstidsanställda samt konsulter ifrån bemanningsföretag anställs.

Behöver omprioritera

– Det är en stor rekrytering sett till att det är många personer som vi anställer på kort tid, säger Marie Elmnäs, Skatteverkets verksamhetsutvecklare för elstöd till företag. 

– Målet är att vi med förstärkningarna ska klara uppdraget, men det kommer också att behövas omprioriteringar i verksamheten. Till exempel när det gäller it-utveckling kan vi behöva prioritera det här framför annat, men vi hoppas att det inte kommer att bli någon större påverkan på den ordinarie verksamheten. 

Företagens ansökningsperiod väntas pågå fram till slutet av september. Skatteverket hoppas att de flesta utbetalningar ska kunna ske maskinellt genom den nya ansökningstjänsten kort efter att företagen sökt, men handläggare kommer att behöva gå igenom en del av ansökningarna och i vissa fall begära kompletteringar innan det går att fatta beslut om elstöd.

Försäkringskassan anställde 70 personer

När det gäller elstödet till hushåll är det Försäkringskassan som varit ansvarig myndighet. Hos Försäkringskassan anställdes ett 60-tal konsulter och runt tio visstidsanställda för att hantera inkommande samtal, e-post och administration kopplat till kundmötesorganisationen. Det är ännu oklart hur mycket hanteringen av elstöd kommer att kosta myndigheten.

Hör Johan Grip, chefsekonom Företagarna, om företagens behov av elstöd i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.