Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Hovrätten fastställer livstidsdomen för mordet på Ulf Sandberg

Publicerad

Hovrätten fastställer tingsrättens dom för den 28-årige man som dömdes till livstids fängelse för mordet på Ulf Sandberg i Oskarshamn i september förra året.

Göta hovrätt fastställer även att den 30-årige man som var med vid mordet ska dömas för grovt rån, men kortar hans fängelsestraff från sex år till fem år.

– Det har varit fråga om gärningar med omfattande våldsinslag som riktats mot en ensam, funktionsnedsatt och fysiskt sett underlägsen man. Hovrätten har på samma sätt som tingsrätten ansett att 28-åringen ska dömas till livstids fängelse, säger Ann Ganelind, rättens ordförande.

Tidsbestämt straff

Den 28-årige mannen ville ha ett tidsbestämt fängelsestraff och den 30-årige mannen ville bli frikänd eller få ett kortare straff. Åklagare Linda Caneus ansåg dock att straffet för den äldre mannen skulle skärpas.

– När det gäller 30-åringen har hovrätten bedömt att han saknade uppsåt till att brottsoffret skulle angripas med kniv vid rånet. Det föreligger försvårande omständigheter även för honom, men enligt hovrätten har dessa omständigheter beaktats i tillräcklig utsträckning vid rubriceringen av rånet.

Välkänd profil

Det var i september förra året som Ulf Sandberg knivhöggs till döds på öppen gata i Oskarshamn. Den tekniska undersökning visade att 28-åringen högg honom med upp till åtta knivhugg i bröstet. Mordet fick mycket uppmärksamhet eftersom Ulf Sandberg var en omtyckt person i Oskarshamn, bland annat hade han ett stort engagemang för hockeyklubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.