Foto: Johan Nilsson/TT

Grova barnvåldtäkter prövas i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna och man från Kalmar län som i juli dömdes av tingsrätten för grova våldtäkter på två närstående barn får nu domen prövad i Göta hovrätt. Förhandlingarna startade under tisdagen.

Mannen dömdes i Kalmar tingsrätt för bland annat 181 fall av grov våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott till fängelse i 13 år och 6 månader. Kvinnan dömdes för bland annat 14 fall av grov våldtäkt mot barn till fängelse i 8 år och 6 månader.

Övergreppen pågick medan mannen och kvinnan var ett par, men även efteråt. Totalt ska övergreppen ha pågått under 6 års tid, sedan det yngsta av barnen var nyfödd.

Par misstänks ha producerat barnporr

I överklagan till Göta hovrätt framgår att de båda vill ha kortare fängelsestraff. Även åklagare Linda Caneus har överklagat tingsrättens dom:

Filmade övergrepp visas i hovrätten

– Jag yrkar på längre fängelsestraff för kvinnan och menar att det finns utrymmme för det. Det rör sig om omfattande brottslighet och hade man bara sett hennes brottslighet för sig så hade det renderat ett långt straff, säger hon till Barometern.

Åklagaren hade bland annat bilder och filmer som bevismatierial i tingsrätten. Lång tid ägnades åt att visa upp en stor mängd filmade övergrepp, som bland annat ledde till att tingsrättens ledamöter fick samtalsstöd efteråt. Dessa filmer kommer även att visas för hovrättens ledamöter.

Dagboksanteckningar prövas som bevis

Även dagboksanteckningar som mannen gjort kring övergrepp användes som bevis, men mannen vill se att han frias från de övergrepp som finns nedskrivna i dagboken men där det inte finns något filmklipp som styrker händelsen.

Hovrättsförhandlingarna väntas pågå i 12 förhandlingsdagar under oktober och november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Par misstänks ha producerat barnporr

Mer i ämnet