Skolchef Martin Snickars och rektor Andreas Ekberg ser att tryggheten ökat sedan övervakningskameror installerats. Foto: SVT

Låsta dörrar på Hultsfreds skolor: ”Skolan är inte en allmän plats”

Publicerad

På Hultsfreds gymnasium har man haft problem med att obehöriga har vistats i skolans lokaler, något som lett till obehag hos både elever och lärare. I våras installerades övervakningskameror i korridorerna och nu krävs även passerkort för att komma in.

Numera krävs passerkort för att komma in på både Hultsfreds gymnasium och på högstadiet Albäcksskolan, sedan digitala låssystem installerats. Enligt Andreas Ekberg, rektor på Hultsfreds gymnasium, så har man haft problem med att obehöriga har vistats i lokalerna, något som har skapat en orolig miljö.

– Vi har haft en del tidigare elever som har kommit tillbaka till skolan, och vi kan inte ha för många elever på samma plats och då har lärarna behövt avvisa tidigare elever. Nu slipper vi dessa avvisningar och det blir en lugnare skolmiljö, säger Andreas Ekberg.

Kommunal satsning på digitala lås

Satsningen med digitala låssystem och passerkort är inte enbart koncentrerad till skolbyggnader, utan alla nybyggnationer av kommunala fastigheter kommer att utrustas med digitala låssystem. Däribland kommunens nya förskola som ska invigas om ett par år.

På både på Hultsfreds gymnasium och på Albäcksskolan har man valt att inte ställa in några tidslås, utan även dagtid krävs passerkort för att komma in i skolornas lokaler.

– Skolan är inte en allmän plats. Gymnasiet, till exempel, har 38 ingångar. Varför ska vi ha alla dessa olåsta?, frågar sig Martin Snickars.

Även övervakningskameror

Sedan ett år tillbaka har även övervakningskameror installerats i korridorerna på de båda skolorna, men Andreas Ekberg tror inte att detta i kombination med det nya låssystemet får eleverna att känna sig övervakade.

– Vi har bara fått positiva signaler från lärare och elever. Tryggheten har också ökat. Jämfört med förra året så har vi nu fler elever som känner sig trygga. Det kan bero på att vi numera har övervakningskameror, även om det är svårt att säga säkert, menar han.

Se mer om Hultsfreds gymnasiums åtgärder för att öka tryggheten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.