Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Kronoberg har gjort en bred satsning på förlossningsvården. Foto: SVT

Så jobbar Region Kronoberg för att minska antalet bristningar

Publicerad

Region Kronoberg blev tilldelad 17,6 miljoner kronor år 2017 för att bättra förlossningsvården i samband med en nationell satsning. Sedan dess har kvinnokliniken på Centrallasarettet i Växjö gjort en bred satsning på förlossningsvården.

Bland annat har pengar gått till utbildningar, forskning och inspirationsföreläsningar för nyblivna föräldrar. Även hur man jobbar med bristningar har förändrats på kliniken.

– Vi har tillexempel ett team av sjukgymnaster, läkare och barnmorskor som jobbar med bristningar och gör efterkontroller, säger Jennie Ronéus, verksamhetschef för kvinnokliniken i Växjö. Idag är vi alltid två vid förlossningar, suturering av bristningar och vi är alltid två när vi ska gradera skadan och föra statistik.

Erbjuds sjukgymnastik

Sedan 2015 har kvinnor med allvarliga bristningar i regionen erbjudits sjukgymnastik på Växjö lasarett. Tjänsten började på 15 procent men idag drivs den anpassade sjukgymnastiken på heltid av sjukgymnasten Elin Lund.

– Jag tycker att stödet och kunskapen för förlossningsskador har ökat i regionen i och med att man har satsat mer på utbildning hos personalen och försöker utbilda, säger hon.

I videon ovan visar barnmorskan hur de kan hjälpa till  för att undvika bristning vid förlossning.

KONTAKTA OSS: Har du blivit skadad i samband med en förlossning?  Har du andra tankar kring det här ämnet? Hör av dig till oss på smaland@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet