Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”2,6 procent bristningar är en ganska bra siffra, men vi försöker bli bättre”, säger barnmorskan Anna Wästergård på Centrallasarettet i Växjö. Foto: SVT

Trots extra pengar – inte färre bristningar vid förlossningar

Publicerad

2017 gjorde regeringen en nationell satsning på 500 miljoner kronor till förlossningsvården. Sedan dess har man kunnat se att andelen bristningar i samband med förlossningar har minskat i hela landet. Men i Region Kronoberg har bristningarna inte blivit färre.

I jämförelse med andra europeiska länder har Sverige stuckit ut för sitt höga antal bristningar. Det rör sig om bristningar av grad tre och fyra som innebär att kvinnan har spruckit genom samtliga lager vävnad i bäckenbotten och även fått skador ända in på ändtarmen. Men man ser nu en nedåtgående trend i landet.

Ökat antal bristningar

Detta sen regeringen tog beslut om en storsatsning på förlossningsvården och Region Kronoberg tilldelades 17,6 miljoner kronor. Men trots tillskottet av pengar drabbades fler kvinnor av bristningar i länet. För 2017 låg bristningarna i länet på 1,7 procent och året efter ökade frekvensen till 2,6 procent enligt kvinnoklinikens egna statistik.

– Jag skulle inte vilja säga att vi ser en ökning utan att vi istället ligger runt två procent. Ibland något under och ibland något över. 2,6 procent är en ganska bra siffra faktiskt, även att vi försöker bli bättre naturligtvis, säger barnmorskan Anna Wästergård på Centrallasarettet i Växjö.

Pengarna till hyrpersonal

Skälet till att andelen föderskor som drabbas av bristningar inte har blivit färre i Kronoberg, tror barnmorskan Anna Wästergård, kan vara att det saknas barnmorskor och att en stor del av pengarna behövt gå till hyrpersonal.  

– Här har det varit en väldig omsättning på personal. Vi har haft svårt att tillsätta våra pass och haft otroligt mycket hyrbarnmorskor. Det är klart att det försvårar arbetet för förbättrings- och utvecklingsarbeten när det är så mycket ny personal, säger hon. 

Grannlänet Kalmar ligger på en lika hög andel bristningar som Kronoberg, men i Jönköping har de blivit färre. 2018 låg andelen på 1,7 procent.
 

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippen ovan illustreras hur bristningar efter en förlossning kan se ut. Foto: SVT

KONTAKTA OSS: Har du blivit skadad i samband med en förlossning?  Har du andra tankar kring det här ämnet? Hör av dig till oss på smaland@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet