Hvita korset består idag av flera sammansatta byggnader från olika tidsperioder. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Kamprads födelsehus Hvita korset i Älmhult ett steg närmare rivning

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Hvita korset i Älmhult har varit många. Under fredagen beslutade Länsstyrelsen Kronoberg att Hvita korset inte blir byggnadsminnesförklarad, vilket innebär att byggnaderna är ett steg närmare att rivas.

Älmhults kommun har beviljat rivningslov för Hvita korset. Under våren beslutade länsstyrelsen att införa rivningsförbud för byggnaden, i väntan på att frågan om byggnadsminnesförklaring skulle prövas.

– Efter att ha besökt platsen och undersökt förutsättningarna för en byggnadsminnesförklaring har vi nu beslutat om avslag, säger Viktoria Bylund, kulturmiljöhandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Älmhult

Hvita Korset fungerade till en början som ett barnbördshus, där bland annat Ingvar Kamprad föddes.

Länsstyrelsen motiverade beslutet med att Hvita korsets verksamhet har stor betydelse ur ett socialhistoriskt perspektiv men att det däremot förändrats mycket genom åren och speglar idag i liten utsträckning den ursprungliga verksamheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om Älmhults landsmärke – på under en minut. Foto: Benedikta Ekstedt Sogenius privata samling

Bakgrund om Hvita korset

Hvita korset består idag av flera sammansatta byggnader från olika tidsperioder. Hvita korset var från 1920-tal ett barnbördshus, barnhem och utbildningsinstitution. När den verksamheten lades ner under 1940-tal omarbetades byggnaderna till en konfektionsfabrik.

Källa: Länsstyrelsen Kronobergs län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet