Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Högre krav på lönsamhet i de kommunala bostadsbolagen och bostadsbristen har gjort att de svagaste på bostadsmarknaden riskerar att stängas ute från allmännyttan, anser Inger Borg på Hyresgästföreningen. Foto: Mats Claesson/Pressbild

Hyresgästföreningen: Bostadsbolagen har blivit tuffare

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen oroas över trenden att de allmännyttiga bostadsbolagen ställer allt högre krav på skuldfrihet på dem som ska få en lägenhet. – Det bygger på och ökar segregeringen, säger Inger Borg, tf regionordförande i Hyresgästföreningen.

– Allmännyttan har, i takt med bostadsbristen, skruvat upp tonläget och tuffat till sig kan man säga, säger hon.

Ända sedan Allbolagen trädde i kraft 2011 så har de kommunalt ägda bostadsbolagen krav på sig att drivas enligt ”affärsmässiga principer”. Det innebär att kraven på vinst och utdelningar från ägarna, det vill säga kommunerna, blivit högre. Det kan också vara ett skäl att de ökat kraven, tror Inger Borg.

– När det gått över från gamla tidens allmännytta till att bli en vinstmaskin för kommunerna så gynnas ju dem av att ha ”rätt” hyresgäster.

Coronapandemin kan ge fler skuldsatta

Hyresgästföreningen ser stora risker med att flera bostadsbolag nekar människor med skulder och betalningsanmärkningar en plats i bostadskön.

– Ju hårdare krav allmännyttan ställer desto fler människor riskerar ju att ställas utanför varje möjlighet att hyra en lägenhet.

Känner ni igen bilden att människor som inte får hyra hos allmännyttan hamnar i undermåliga bostäder?

– Ja, de har ju inget annat val. Vad är alternativet? Att bosätta sig under en bro? Det är ju en väldigt tuff situation. Och nu med coronapandemin är det ännu fler som riskerar att hamna i utanförskap. Det bygger på och ökar segregeringen och medför otroliga risker för samhället, inte bara för den enskilde.

”Bostadsbolagen borde se till individen”

Hur borde bostadsbolagen göra, tycker ni?

– De borde se till individen och pröva från fall till fall. De borde kunna se att det finns olika skäl till att folk hamnar i skuld, det behöver inte betyda att man kommer att släpa efter med hyran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta bostäder

Mer i ämnet