Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Skuldsatta ratas av allmännyttiga bostadsbolag – så ser det ut i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

De allmännyttiga bostadsbolagen i Kalmar och Kronobergs län resonerar olika när det gäller synen på skulder hos dem som söker en lägenhet. Men har man hyresskulder får man nej i nästan alla kommuner.

SVT Nyheter Småland har gått igenom samtliga uthyrningspolicys hos de kommunala bostadsbolagen i Kalmar och Kronobergs län. Kartläggningen (se faktarutan nedan) visar att skulder i de flesta fall är ett skäl att neka en person att hyra en lägenhet i allmännyttan.

Vissa gör undantag

Av de 18 bostadsbolagen så säger alla utom ett konsekvent nej till sökande som har hyresskulder. De flesta säger också stopp om sökande har betalningsanmärkningar. En majoritet av bolagen skriver dock att de kan acceptera betalningsanmärkningar om de inte tillkommit de senaste 6-12 månaderna och om skulden är betald. Åtta av bostadsbolagen kräver i så fall också att någon kan gå i borgen.

Ett bolag prövar varje sökande individuellt

Endast ett av bolagen gör en helt individuell prövning av den sökande: Bostadsbolaget i Västervik, som äger 3200 hyreslägenheter i kommunen. De har inget uttryckligt krav på skuldfrihet i sin uthyrningspolicy.

– Det är ett arbetssätt som vi har. Sen är vi förstås angelägna att se att de som ska hyra av oss verkligen klarar av att betala sin hyra. Annars finns ju ingen mening med det vare sig för hyresgästen eller för oss. Men om vi sticker ut som en mer mänsklig hyresvärd så tycker jag det är bra, säger Sven-Åke Lindberg, vd på Bostadsbolaget.

Skärpt reglerna

Högsby bostads AB tillhör dem vars uthyrningspolicy är bland de hårdaste i kartläggningen. De hyr inte ut till någon som har mer än två betalningsamärkningar de senaste två åren, utan att det finns en borgensman.

– Vi har väl lärt oss lite och anpassat oss till verkligheten. Om det är svårt att få betalt och svårt att få ordning på bostadsbolagens hyresgäster och ekonomi, så får man skärpa reglerna, säger Lars Elmborg (KD), ordförande i Högsby Bostads AB.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den uppmärksammade branden utanför Högsby i februari lämnade Tove och Oskar och 19 andra personer hemlösa. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

KALMAR LÄN:

Emmaboda (EBO): Inga hyresskulder. Inga betalningsanmärkningar (kan dock göra undantag om betalningsanmärkningar är äldre än 6 månader och borgensman finns.)

Hultsfred (Hultsfreds bostäder): Inga hyresskulder. Inga betalningsanmärkningar eller skulder som kan ”påverka förmågan att betala hyra”.

Högsby (HBAB): Inget skuldsaldo hos Kronofogden. Inte mer än två betalningsanmärkningar det senaste två åren. Kan göra undantag om det finns borgensman.

Kalmar (Kalmarhem): Inga hyresskulder, men uppvisar du ett ändrat beteende genom en pågående betalningsplan (om minst 6 månader) kan du godkännas som kreditvärdig. Skuld till Kalmarhem ska däremot vara reglerad i sin helhet. Godkänner upp till två betalningsanmärkningar som uppkommit de senaste 12 månaderna, samt högst 10 000 kr i skuldsaldo hos Kronofogden. Om sökande betalat av på eventuell skuld hos Kronofogden sedan minst ett år tillbaka och inga nya betalningsanmärkningar uppstått, kan sökande ändå godkännas.

Mönsterås (Mönsterås Bostäder): Inga hyresskulder. Inga ”större” betalningsanmärkningar.

Mörbylånga (MBAB): Inga skulder eller betalningsanmärkningar (kan göra undantag om betalningsanmärkningar är äldre än 6 månader och borgensman och goda referenser finns)

Nybro (NBAB): Inga hyresskulder. ”En allmän förväntning” är att man har god ekonomi utan betalningsanmärkningar.

Oskarshamn (Byggebo): Inga hyresskulder. Borgen krävs vid betalningsanmärkningar ”av betydelse”

Torsås (Torsås bostads AB): Inga hyresskulder. Accepterar betalningsanmärkningar om det finns en borgensman.

Vimmerby (Vimarhem): Inga hyresskulder. Inga ”otvistliga” betalningsanmärkningar och skulder ”som kan vara relevanta för förmågan att betala hyra”.

Västervik (Bostadsbolaget): Gör en individuell prövning: ”Om du har skulder eller betalningsanmärkningar till oss eller någon annan sker en individuell prövning av din möjlighet att hyra hos oss”.

KRONOBERGS LÄN:

Alvesta (Allbohus): Inga aktuella hyresskulder eller betalningsanmärkningar. Skulder kan accepteras om det finns borgensman.

Lessebo (Lessebohus): Inga hyresskulder. Finns betalningsanmärkningar krävs borgensman.

Ljungby (Ljungbybostäder): Inga betalningsanmärkningar de senaste 12 månaderna. Inga skulder till Kronofogden som överstiger 10 000 kronor.

Tingsryd (Tingsrydsbostäder): Inga hyresskulder eller andra ”betydande” skulder.

Uppvidinge (Uppvidingehus): Inga hyresskulder.

Växjö (Växjöbostäder): Inga hyresskulder. Accepterar betalningsanmärkningar om det finns borgensman.

Älmhult (Älmhultsbostäder). Inga aktuella hyresskulder. Inga betalningsanmärkningar senaste 12 månaderna. Inget skuldsaldo hos Kronofogden.

Fotnot: Borgholms och Markaryds kommuner saknar kommunalt ägda bostadsbolag.

Betalningsanmärkningar ligger normalt kvar i tre år hos kreditupplysningsföretagen, även om skulden är betald. Betalningsanmärkningarna baserar sig på uppgifter från Kronofogden.

En borgensman är en person som går in som ekonomisk garant för hyresgästen om denne inte skulle kunna betala hyran. Samma krav som skulle ha gällt för hyregästen gäller då för borgensmannen när det gäller inkomst och betalningsanmärkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta bostäder

Mer i ämnet