Susanne Filipsson är förtroendevald förhandlare på Hyresgästföreningen i Växjö. Hon tycker hyrorna på de nyproducerade ettorna borde halveras för att hamna på rätt nivå. Foto: Privat/Växjöbostäder

De vill hjälpa studenter att överklaga höga hyror

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen anser att hyrorna för de nya campuslägenheterna i Växjö är ungefär dubbelt så dyra mot vad de borde vara. De kommer nu aktivt hjälpa studenter att själva ta fighten mot Växjöbostäder för att förhandla ner hyran i hyresnämnden.

Susanne Filipsson, förtroendevald förhandlare på Hyresgästföreningen i Växjö är en av dem som reagerat över hyresnivåerna i studentlägenheterna i kvarteret Docenten.

Hon anser att ettorna är ungefär dubbelt så dyra mot vad de borde vara.

Studenthyror i Växjö

– Nu är de visserligen nyproducerade, men ändå. De gjorde om ett par studieutrymmen på campus till lägenheter för ett tag sen och de låg på runt 3000 kronor i hyra. Och det är kanske där jag känner att max är, 3500 kronor för en etta.

Hyra kan överklagas av studenterna

Hyresgästföreningen drog sig ur hyresförhandlingarna med Växjöbostäder för snart två år sedan, och sedan dess har Växjöbostäder satt sina egna hyror. Men trots det anser inte Susanne Filipsson att man kan ges skulden för de höga hyrorna.

Hade man sagt ja till hyresnivåerna på studentbostäderna i kvarteret Forskaren för två år sen hade det funnits risk att det hade fått effekter på hyrorna på studentlägenheter även i andra delar av landet, säger hon.

Informationskampanj på campus

I stället kommer föreningen nu att jobba för att nå ut till dem som ska flytta in i de nybyggda lägenheterna i Docenten.

När det saknas en förhandlingsordning med Hyresgästföreningen så är det upp till hyresgästen själv att förhandla om hyran i hyresnämnden, något man kan göra först sex månader efter att man flyttat in.

Under universitetets välkomstmässa nästa onsdag kommer föreningen att vara på plats och informera.

–  Vårt mål är att få till en arbetsgrupp på campus där vi kan få ut information om rättigheten att ompröva sin hyra efter sex månader och påtala då vad vi kan hjälpa till med, säger Susanne Filipsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenthyror i Växjö

Mer i ämnet