I augusti lyftes de färdiga lägenhetsmodulerna på det stora studenthuset i kvarteret Docenten. Foto: SVT/Arkiv

Höga studenthyror inte förhandlade

Uppdaterad
Publicerad
Hyrorna i nya studentkvarteret Docenten i Växjö är inte förhandlade. Sedan Växjöbostäders och Hyresgästföreningens förhandlingar bröt samman för två år sedan sätter det kommunala bostadsbolaget hyrorna för sina lägenheter själv.

En etta i det nybyggda kvarteret Docenten på campus i Växjö har en månadshyra som ligger på 6701 kronor. En tvåa går loss på 10555 kronor i månaden.

Det är hyror som fått många att höja på ögonbrynen – och som inte är förhandlade, varken med Hyresgästföreningen eller med de tänkta hyresgästerna själva.

Kommer inte överens

– Ingen av parterna har kallat till en formell hyresförhandling, eftersom man redan på förhand vet att vi inte kommer överens, säger Jennie Isberg, kommunikationschef på Växjöbostäder.

Hur kan ni på förhand veta det?

– Historik. Vi har satt våra egna hyror på de senaste nyproduktionerna. Men det gäller inte bara på campus, utan i familjehusen också.

”Hyresnivåer som sticker ut väldigt mycket”

Alexander Kvidén, gruppchef på Hyresgästföreningen region Sydost.

Växjöbostäders hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen bröt samman för snart två år sedan, i samband med att hyror skulle tas fram för studentbostäderna i kvarteret Forskaren på campusområdet.

– När vi har tittat på de hyresnivåer som Växjöbostäder yrkat på så sticker de ut väldigt mycket, inte bara lokalt, utan även regionalt. Det är inte några nivåer som vi var villiga att teckna en överenskommelse på, säger Alexander Kvidén, gruppchef på Hyresgästföreningen region Sydost.

Vill ha förhandlade hyror

I dag sätter det kommunala bostadsbolaget hyrorna efter eget huvud, och så även när det gäller kvarteret Docenten, som saknar en förhandlingsordning.

Är det inte ett mål för Växjöbostäder att era hyror ska vara förhandlade?

– Jo det är det absolut. Det är vår målsättning och övertygelse att vi kommer att komma i ett läge med Hyresgästföreningen att vi får förhandlade hyror. Vi har väldigt mycket samtal med dem och arbetar på det, säger Jennie Isberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studenthyror i Växjö

Mer i ämnet