Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glaxen och Tunnlandet i Växjö är två kvarter med kommunala hyresrätter där omkring hälften av lägenheterna står tomma. I klippet kan du höra varför det inte är aktuellt med rabatt på hyran. Foto: SVT/Clary Kroon

Hyresrabatt – inget för de kommunala fastighetsbolagen i Växjö

Publicerad

Det finns flera områden i Växjö där de kommunala fastighetsbolagen har svårt att få sina nyproducerade hyresrätter uthyrda, men att ge rabatt på hyran är inget som är aktuellt i nuläget. 

Det privata fastighetsbolaget K-fastigheter ger 25 procent rabatt på hyran i området Folkparken i Växjö under två år. Ett sätt för dem att få hyresgäster till tomma lägenheter. 

– Vi tror att de hyresgäster som kommer in stannar kvar, så vinsten kommer lite senare, säger Anders Antonsson, presskontakt på K-fastigheter. 

Flera områden med tomma hyresrätter 

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om svårigheten att hyra ut nyproducerade lägenheter i bostadsområdet Galaxen i Växjö. Där står ungefär hälften av de 72 lägenheterna tomma ett år efter att alla lägenheterna var inflyttningsklara, men att ge rabatt på hyran ser det kommunala bostadsbolaget inte som något alternativ. 

– Vi har diskuterat det i styrelsen, men det är inget som är aktuellt för tillfället. Någonstans måste en rabatt tas igen och vi sätter ju hyrorna efter produktionskostnad, säger Anders Bengtsson (C), ordförande Vidingehem AB, som är ett av Växjö kommuns kommunala fastighetsbolag. 

Fler hyresrätter byggs

Det andra kommunala fastighetsbolaget Växjöbostäder har också byggt ett område där det varit svårt att få hyresgäster.  I bostadsområdet Tunnlandet blev 35 lägenheter klara i december 2021 och ungefär hälften av dem står fortfarande tomma. I juni kommer ytterligare 35 lägenheter i samma område bli inflyttningsklara. 

René Jaramillo (M), ordförande i Växjöbostäder, ser inte heller hyresrabatt som ett alternativ, trots att tomma lägenheter betyder förlust för fastighetsbolaget.

– Det blir en förlust, men vi jobbar för att få lägenheterna uthyrda. Våra projekt i allmännyttan måste vara affärsmässiga. Om vi skulle ge rabatt i tre månader, så är frågan vad som händer när den riktiga hyran den fjärde månaden. Då kanske familjen inte har råd att bo kvar. Jag förstår tanken, men ibland är verkligheten lite svårare, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet