Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ida-Lo är frisk igen och i klippet berättar hennes mamma Josefine Bergström mer om hur det var när hennes dotter drabbades av RS-virus. Foto: SVT/Clary Kroon

Ida-Lo, 6 månader, drabbades av RS-virus – fick läggas in på barnakuten

Uppdaterad
Publicerad

Årets säsong av RS-virus är både ovanligt tidig och intensiv. Vi har träffat Josefine Bergström i Åseda i Uppvidinge kommun vars dotter drabbades av viruset för ett par veckor sedan. Ida-Lo, som då var 6 månader, fick läggas in på barnakuten.

För ett par veckor sedan drabbades Ida-Lo som då var 6 månader av RS-virus, ett förkylningsvirus som kan vara farligt för spädbarn. Hon slutade äta, hostade och fick andningsuppehåll. Då bestämde sig föräldrarna för att åka in till barnakuten. 

– De kollade syresättningen direkt när vi kom in. Då såg de att hon behövde syrgas för att få hjälp att syresätta sig, berättar Josefine Bergström. 

Redan många fall av RS-virus 

I normala fall brukar RS-viruset cirkulera på vintern, men så ser det inte ut i år. Anledningen är att många barn nu träffar på viruset för första gången efter pandemin.  

Under perioden vecka 21 till 39 har över 2000 fall av RS-virus diagnostiserades i landet, enligt Folkhälsomyndigheten. Av dem finns 71 fall i Kronobergs län och 41 i Kalmar län. 

Förskolebarn smittar småsyskon 

Josefine tror att Ida-Lo blivit smittad av sin storebror som går på förskola, och den stora smittspridningen sker just mellan syskon, enligt barnläkaren Malin Ryd Rinder på Astrid Lindgrens sjukhus. Hon tycker därför att det behövs tydligare råd

– Inte träffa massor av andra människor, absolut inte skicka förkylda barn till förskolan och i den mån det går även hålla förskolebarn hemma om man har ett spädbarn i hemmet, säger hon. 

Josefine tycker att det är ett bra råd som barnläkaren ger och hon tror att om de hade vetat hur farligt RS-virus kan vara för små barn, så hade de varit mer försiktiga. 

– Tyvärr är det nog så att man tänker att det inte drabbar oss. Jag är nu väldigt tacksam över att det gick så bra. Ida-Lo behövde bara vara kvar på sjukhus i två dygn. Det är skönt att hon har återhämtat sig så snabbt och blivit pigg igen, säger Josefine Bergström.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer