Det var Carolina Klüft som delade ut Silverhanden till Ilham Ahmed Abdalla. Foto: Evelina CarbornVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ilham Ahmed Abdalla tog hem prestigefullt pris

Publicerad

Ilham Ahmed Abdalla från Växjö vann i kväll det prestigefulla stipendiet Silverhanden i Stockholm. Hon hyllas för sina insatser för integration och mångfalld i Araby.

SVT Nyheter har tidigare berättat om Ilham Ahmed Abdalla, Arabytjejen leder fotbollsskolan som lockat nästan 100 tjejer från 20 olika länder att börja träna fotboll. För sina insatser för mångfald och integration blev hon nominerad till Guldhanden, ett prestigefyllt stipendium som delas ut av Sverige United. I dag presenterades vinnarna på Operaterassen i Stockholm och Ilham Ahmed Abdalla vann Silverhanden.

– Jag får inte fram ord, jag känner mig verkligen som en vinnare. Det känns jättebra, säger Ilham Ahmed Abdalla till SVT Nyheter.

Hade aldrig spelat fotboll

Ilham Ahmed Abdalla använde själv fotbollen som en väg in i samhället, när hon kom till Sverige som tonåring 2008. Trots att hon aldrig spelat fotboll tidigare, var det många som trodde på henne eftersom hon kunde springa fort. Nu driver hon fotbollsskolan, som hyllas landet över.

– Jag kommer fortsätta som det är nu, men målet är långsiktigt att kunna utöka även till andra orter.

Motiveringen för Silverhanden lyder:

För vissa människor är vägen till fotbollsplanen spikrak och enkel att vandra. Det räcker att snöra på sig sina skor, hämta matchkläderna och sätta igång med spelet.

Andra ställs inför svårare hinder. De kan begränsas av traditioner och gamla värderingar och saknar ibland tillgång till den svenska idrottsrörelsen. Inte minst unga tjejer som lever med hedersnormer riskerar att marginaliseras. Omgivningen förväntar sig att de ska syssla med annat än bollsport.

Den som ändå klarar att ta plats och gå emot strömmen behöver vara stark, modig. Dessa egenskaper hittar vi i överflöd hos vinnaren av Silverhanden 2017.  Den här personen har både använt fotbollen i sin personliga frigörelse  och axlat rollen som förebild för att leda andra i samma riktning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer