Anna Tenje och Ismail Abu Helal Foto: SVT

Imamen: ”Politikerna ska inte försöka påverka lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Imamen Ismail Abu Helal tycker att det är fel att politikerna försöker påverka beslutet om böneutrop. ”Vi har gjort en ansökan och sedan ska lagen avgöra om det är rätt eller fel”, säger han.

Under tisdagen berättade SVT Nyheter Småland att kommunalrådet i Växjö Anna Tenje (M) uppmanat Stiftelsen Växjös muslimer att dra tillbaka sin ansökan om böneutrop.

– Jag tycker att saken är väldigt enkel. I Sverige kan vi göra en ansökan om böneutrop och sedan är det lagen som avgör om de är rätt eller fel. Jag tycker att det är fel att politikerna går in och försöker påverka, säger imamen Ismail Abu Helal som företräder Stiftelsen Växjös muslimer som gjort ansökan.

Böneutrop i Växjö

Förstår inte rädslan

Ismail Abu Helal förstår inte heller vad Anna Tenjes menar med att böneutropet skulle leda till att Växjö slits isär.

– Vi är en stor minoritet i Sverige som vill uppleva känslan av att höra böneutrop i 3 minuter per vecka. Jag förstår inte hur det skulle sätta Växjö i fara. Det är också många människor som gett oss sitt stöd i frågan, säger han. 

Ismail Abu Helal undrar om politikerna gör alla dessa utspel på grund av att det är valår. Han tycker att det påminner honom om hur politiker agerar i mellanöstern när de vill åsidosätta lagen och istället få sin vilja igenom. 

– Det ska inte vara politikerna som avgör, utan lagen ska följas. Jag tror att böneutropen kommer bidra till ökad harmoni och förståelse för olika traditioner som finns i vårt samhälle. Det måste finnas plats för dem som är annorlunda. Jag förstår inte Anna Tenjes rädsla helt enkelt.

Försöker inte sätta käppar i hjulet

När vi når Anna Tenje(M) på onsdagseftermiddagen säger hon att hon står fast vid sitt ställningstagande och att hon inte har försökt påverka lagen på något sätt.

– Jag använder mig bara av yttrandefrihetslagen och säger vad jag tycker. Jag har inte gjort någonting för att sätta käppar i hjulet för prövningen, säger hon.

Inget fel juridiskt

Enligt statsvetaren Erik Wångmar kan man diskutera om det är rätt att kommunalrådet försöker påverka Stiftelsen Växjös muslimer att dra tillbaka ansökan om böneutropet men hon har inte gjort sig skyldig till något juridiskt fel.

– Vad jag förstår så är det ju inte hon som hanterar ärendet. Kommunens yttrande görs av miljö-och hälsoskyddsnämnden, där hon inte sitter. Hon är inte inblandad i beslutet, så hon har sin fulla rätt att tycka till om ansökan. Det är ju polisen som sedan tar beslutet, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet