Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö. Foto: SVT

Tenje (M) vill stoppa islamskt böneutrop: ”Sliter isär Växjö”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråd Anna Tenje (M) är besviken på att Stiftelsen Växjös muslimer inte drar tillbaka ansökan om böneutrop på Dalbo i Växjö.
– Böneutrop är inte ett första rätt steg att ta, säger hon.

Det var i onsdags som kommunalrådet träffade imam Ismail Aby Helal, för ett dialogmöte om förslaget på ett böneutrop. Nu berättar hon att hon bad stiftelsen dra tillbaka sin ansökan om islamskt böneutrop.

– Böneutrop är inte ett första rätt steg att ta. Det är en speciell situation som väcker många känslor i Växjö. De borde fört en dialog med oss (Växjö kommun) innan ansökan skickades in.

”Bönteutrop bidrar till ökad polarisering”

Via mail fick Anna Tenje reda på att Växjö muslimer inte väljer att dra tillbaka ansökan trots kommunens vädjan.

– Böneutrop bidrar inte till ökad integration och sammanhållet Växjö utan snarare ökad polarisering. I stället för att gå vidare med ansökan hade det varit bättre att påbörja arbetet med en positiv dialog med givande och tagande.

”Borde vara mer självkritiska”

Anna Tenje är tydlig med att poängtera att hon står för religionsfrihet och yttrandefrihet. De senaste dagarna har Tenje fått 700-800 mail.

Beslut om huruvida Växjös muslimer kommer att få tillåtelse för böneutrop tar polisen. Kommunen kommer dock att lämna in ett yttrande om ärendet inom en månad.

– Jag är orolig att böneutropet kommer slita isär Växjö. Vi måste arbeta tillsammans och ha förståelse och respekt för varandra. Det är kanske läge för stiftelsen att vara mer självkritiska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet