Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra år efter konkursen är Chemwoods gamla fastighet i Alvesta fortfarande inte sanerad. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Fyra år efter konkurs – gifttomt i Alvesta fortfarande inte sanerad

Uppdaterad
Publicerad

Både mark, grundvatten och ytvatten har konstaterats förorenade av arsenik och tungmetaller på tomten där Chemwood bedrev sin verksamhet fram till 2019. Ändå har området ännu inte sanerats.

Efter att företaget Chemwood i Alvesta under 50 år bedrev tryckimpregnering av trävaror är fastigheten förorenad av bland annat arsenik, tungmetaller, PFAS och bekämpningsmedel.

Ämnen som enligt kommunens egen rapport från 2020 riskerar att spridas till grundvattnet.

Efter att företaget gick i konkurs 2019 har Alvesta kommun fått tre miljoner från Naturvårdsverket för akuta åtgärder för att minska risken att giftiga ämnen sprids. Bland annat har de byggt vallar för att stänga in regnvatten och tagit hand om vattenansamlingar på fastigheten.

Har fått tre miljoner i bidrag

Eftersom fastigheten saknar ägare är det oklart vem som är ansvarig för en mer omfattande sanering. Men under 2022 har nya prover tagits på 85 olika platser på och utanför fastigheten. Resultaten presenteras inom några veckor.

– Det gör man för att kunna ge en komplett bild av hur mycket föroreningar som finns och vilka spridningsrisker som finns, säger Karolina Ruter, miljöinspektör på Alvesta kommun.

Vallar ska stänga in giftigt vatten

Enligt kommunen är risken för att gifterna ska spridas vidare liten i nuläget. Dels tack vare akutåtgärderna, dels också för att fastigheten är byggd på ett sätt som gör att dagvatten samlas upp. Inte heller det förorenade grundvattnet riskerar att spridas vidare.

– Vad vi kunnat se är att vattnet håller sig inom fastigheten. Det är under bevakning och vi känner att vi har koll på vad som händer med vattnet, säger Hampus Wallberg, miljöinspektör på Alvesta kommun.

Finns det risk att det rinner ut i diken eller grundvatten?

– Man kan aldrig bortse risken, men vi anser att vi har minskat den avsevärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.