Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är oklart vem som ska sanera den förorenade industrifastigheten i Alvesta. Juridiskt sett är den herrelös efter bolagets konkurs. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Konkursat företag slipper ansvar – skattebetalarna kan stå för notan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Chemwood enligt sitt tillstånd var ansvariga för att ta hand om kemiska produkter om verksamheten skulle lägga ner är det fortfarande oklart vem ska betala för saneringen av deras förorenade tomt.

– Till slut brukar det hamna på skattebetalarna när vi har verksamheter där det inte finns några ansvariga kvar. Då får staten gå in och ta den kostnaden, säger Anders Brännström, tillförordnad enhetschef för miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Träimpregneringsföretaget Chemwood i Alvesta hade tillstånd att förbruka 250 ton koncentrerat träskyddsmedel och 80 ton flyktiga organiska lösningsmedel (se faktaruta) per år.

Enligt tillståndet, som utfärdades 2008, var bolaget ansvarigt för att ta hand om kemiska produkter om verksamheten lägger ner. Där står det också att det är de, i samråd med Alvesta kommun, som ska sanera området om det anses nödvändigt.

Alvesta

Men efter Chemwoods konkurs för fyra år sedan har någon sådan dialog aldrig förts, enligt kommunens ansvarsutredning från 2020.

”Någon dialog kring efterbehandling och återställande har inte skett. Vid kontakt med konkursboet framför ansvarig advokat att det inte finns några som helst tillgångar att använda för att följa aktuella miljökrav.”

Krav på ekonomisk säkerhet saknades

Samtidigt konstateras marken vara förorenad av mycket höga halter arsenik, koppar, krom och flera andra tungmetaller. Även grundvattnet på fastigheten har enligt kommunens rapport visat sig innehålla mycket höga halter av arsenik, koppar och krom.

– Vissa typer av anläggningar måste ha en ekonomisk säkerhet för tillståndet. Om företaget går i konkurs måste det finnas säkerhet för att återställa. Men vanliga industrier har sällan det, säger Anders Brännström.

I Chemwoods tillstånd ställdes inga sådana krav. Då ansågs det vara tillräckligt med miljöbalkens skrivningar om att verksamheten som orsakat föroreningen i första hand har ansvaret och i andra hand fastighetsägaren. I Chemwoods fall har både bolaget som bedrivit träimpregnering och fastighetsbolaget gått i konkurs.

Vad är flyktiga organiska ämnen, NMVOC

Det är en samlande benämning av föroreningar, som i närvaro av solljus och tillsammans med kväveoxider bildar marknära ozon.

Flyktiga organiska ämnen kan bildas vid ofullständig förbränning, men de kan även släppas ut från till exempel bensinångor och lösningsmedel som avdunstar. En del flyktiga organiska ämnen används som lösningsmedel vid industriella processer, samt för färg och lack.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet