Överste Fritz Crona vid ett J35 Draken. Året är 1979 och bilden är tagen under den flyguppvisning som anordnades året innan nedläggningen av F 12 i Kalmar. Foto: Ola Lejonborn / Kalmar läns museum

Inga försvarssatsningar i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar och Kronobergs län nämns inte ens i det över 300 sidor långa dokument Försvarsberedningen presenterades under måndagen och inga satsningar föreslås ske här.

Utöka mängden värnpliktiga per år, en ny amfibiebataljon, fler JAS-plan som ska behållas och antalet ubåtar ska utökas. Detta är bara ett axplock av de satsningar Försvarsberedningen föreslår för att utöka förmågan att försvara landet. Det är till och med den största svenska försvarssatsningen sedan 1940-talet, enligt Björn von Sydow (S) ordförande i Försvarsberedningen.

Inga satsningar i Småland

Däremot berörs inte Kalmar och Kronoberg, till skillnad från angränsande län. Gotland får en förstärkt mekaniserad bataljon och i Blekinge kommer de marina förbanden att förstärkas i och med yttreligare en ubåt och uppgraderade Visbykorvetter.

I 11 och F 12 ett minne blott

Kalmar och Kronobergs län har haft en lång historia av försvarets närvaro. Förutom alla de generationer av smålänningar som gjort lumpen, fanns det fram till 1997 ett infanteriregemente, I 11 i Växjö. På det regementet existerade både Kronobergs- och Blekingebridgaden.

I Kalmar, där flygplatsen ligger idag, låg fram till 1980 flygflottiljen F 12. Dessutom fanns en minstation på holmen Grimskär i Kalmarsund, fram till 1988.

Idag existerar endast Kalmar- och Kronobergsgruppen, en utbildningsgrupp inom hemvärnet stationerad i Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer