Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet ovan: Ingemo Keib, 75, berätta vad som hände när kommunen krävde henne på stora summor pengar. Foto: William Frykfeldt/SVT

Ingemo, 75, tvingades ansluta sig till Nybro kommuns vatten- och avloppssystem

Uppdaterad
Publicerad

I Bäckebo norr om Nybro har kommunen byggt ut det kommunala vatten- och avloppsnätet. För Ingemo Keib, 75, innebar tvångsanslutningen till det kommunala nätet en skuld till kommunen och kravbrev från kronofogden.

– Jag har fått leva på 800 kronor i månaden vissa månader, säger hon.

Efter ett beslut i kommunfullmäktige om att området där Ingemo Keib bor skulle omfattas av en utbyggnad av det kommunala vatten- och avloppsnätet har hon försökt bestrida beslutet, utan att lyckas.

– Jag förstår inte att kommunen kan tvinga mig att ta ett lån som jag inte kan betala tillbaka, säger hon.

Enligt Ingemo Keib har kommunen tagit prover som visar att det finns bakterier i hennes dricksvattenbrunn. Men det är ingenting som oroar henne. Samtidigt har även hennes enskilda avlopp dömts ut av kommunen.

– Det är aldrig någon som har blivit sjuk här, säger Ingemo Keib.

Inte råd att motbevisa

Det är fastighetsägaren som måste bevisa att man har ett väl fungerande vatten- och avloppsystem som inte kan skada människors hälsa eller miljö, för att man inte ska tvingas betala för anslutningen. Något som villaägarnas riksförbund riktat kritik mot.

– Om jag hade haft pengar skulle jag ha tagit ett nytt vattenprov, men det har jag inte.

Tackade nej till avbetalningsplan

När kommunen krävde Ingemo Keib på kostanden för anslutningen bestred hon fakturan på 154 000 kronor. Kommunen erbjöd henne då en avbetalningsplan på upp till tio år, något som Ingemo Keib ansåg sig inte ha råd med.

-  Jag vet med mig att jag inte kan få fram de pengarna varje månad.

Att flytta någon annanstans är heller inget alternativ säger hon.

– Billigare kan jag inte bo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Dahlgren, vd på Nybro energi, fick se inslaget med Ingemo Keib. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.