Bengt Martinsson är ordförande i Cancerstiftelsen Kronoberg. Arkivbild på sjukhussäng. Foto: SVT/TT

Cancerstiftelsen kritisk till utredning om vård i livets slutskede

Publicerad

Region Kronoberg bestämde sig tidigare i veckan för att skjuta på planerna att starta ett hospice. Regionen vill först utreda andra alternativ för att förbättra sin palliativa vård, alltså vård i livets slutskede. Detta efter att ha tagit del av en helt ny utredning. Cancerstiftelsen som kämpat för ett hospice är i dag kritiska till utredningen.

– Vi är besvikna. Vi hade hoppats på att utredningen skulle kommit med ett tydligt besked om att ett hospice ska byggas och en tidplan för detta, säger Bengt Martinsson, ordförande i Cancerstiftelsen Kronoberg.

SVT Nyheter Småland har tidigare i år rapporterat att Region Kronoberg rankas lågt i landet jämför med andra landsting och regioner när det gäller palliativ vård, enligt uppgifter från Svenska palliativregistret.

Palliativ vård i Kronoberg

Region Kronoberg har till exempel inget hospice, en speciell vårdinrättning där svårt sjuka i livets slutskede vårdas. På ett hospice kan patienter vårdas när vare sig fortsatt vård på vanligt sjukhus eller vård hemma är bra alternativ.

Hospice skjuts på framtiden

En utredning som Region Kronoberg själva tagit fram presenterade tidigare i veckan en rad rekommendationer på hur regionen ska förbättra sin palliativa vård. Hospice hamnar dock långt ner på listan och regionens hälso- och sjukvårdsnämnd bestämde sig för att skjuta planerna på ett hospice på framtiden. Istället bestämde sig nämnden för att först gå vidare med att utreda andra alternativ.

Nämnden vill jobba vidare med att det ska finnas tillgång till palliativ specialistkompetens dygnet runt i regionen och med att skapa slutenvårdsavdelningar med 10-15 platser som i sig har karaktären av ett hospice.

Det räcker dock inte enligt Cancerstiftelsen.

– Hela övriga Sverige har ju förstått att det är viktigt att ha ett hospice. Därför hade vi förväntat oss en tidsplan och ett besked om ett hospice i närtid. Vi är besvikna, säger Bengt Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palliativ vård i Kronoberg

Mer i ämnet