Foto: TT

Lindrande vård i livets slutskede ska utredas vidare

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Kronoberg har nu fått cirka tre månader på sig att utreda hur lindrande vård ska ges i livets slutskede.

I sjukvårdsdirektören Per-Henric Nilssons uppdrag ingår att se över flera vårdformer för mycket svårt sjuka. Det handlar bland annat om ett palliativt dygnet-runt-team, något som saknas idag. Det handlar också om att se över möjligheten att inrätta särskilda vårdplatser på sjukhusen. Vårdplatser som alltså inte är placerade på vårdavdelningar tillsammans med andra patienter.

Femton vårdplatser

– Vi bygger om på sjukhusen både i Växjö och Ljungby och ska nu se över om vi skapa specialistpalliativa vårdplatser i samband med ombyggnaden, säger Roland Gustbée (M), tillträdande ordförande i Regionens hälso- och sjukvårdsnämnd. Det kan bli femton platser, tio i Växjö och fem i Ljungby.

Palliativ vård i Kronoberg

Hospice längre fram i tiden

Hospice kommer som ett tredje alternativ, längre fram i tiden. Den utredning som hälso- och sjukvårdsnämnden tog beslut om idag får nu cirka tre månader på sig att kostnadsberäkna olika förslag. Utredningen ska sen ligga till grund för Regionens budgetarbete inför 2020.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om den kritik som riktats mot Region Kronoberg för bristande omhändertagande av döende. Ofta har de vårdats på vanliga avdelningar tillsammans med patienter som ska bli friska, vilket har inneburit svårigheter både för de svårt sjuka och för personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palliativ vård i Kronoberg

Mer i ämnet