Patienter i livets slutskede vårdas på vanliga avdelningar Foto: TT

Cancerstiftelsen: ”Kronoberg ger ingen värdig vård i livets slutskede”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg kan inte erbjuda en värdig vård i livets slutskede. Det menar Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

– De hamnar på avdelningar där man inte kan erbjuda den här speciella vården, säger Göran Palmquist från Cancerstiftelsen.

Och han får medhåll av onkologen på centrallasarettet i Växjö. Nu vill de ha ett specialiserat hospice.

– De här patienterna kräver ju vård dygnet runt. Och ibland väldigt speciell vård. Det handlar om allt från existentiella frågor till smärtlindring. Gemensamt för alla är att vi vill ha en värdig och bra vård och det kan inte Region Kronoberg erbjuda i dag, säger Göran Palmquist sekreterare i Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

Göran Palmquist är sekreterare i Cancerstiftelsen i Kronobergs län Foto: SVT
Palliativ vård i Kronoberg

Istället för att få vård på platser där det finns tillgång till specialistkompetens inom palliativ vård blir många patienter i dag kvar på vanliga avdelningar. Något personalen på onkologen i Växjö vittnar om.

Rådgivningsteam på kontorstid

– Det kan handla om unga patienter med särskilda palliativa vårdbehov där hemsjukvården inte räcker till. Då blir de liggande här och det är fel ställe för dem. Här kan de inte ha sina familjer nära och det är ett helt annat tempo, säger Katarina Planhammar Hörberg som är verksamhetschef på onkologkliniken, vid Centrallasarettet i Växjö.

I dag finns det så kallade palliativa rådgivningsteam i länet som består av bland annat läkare, kuratorer och sjuksköterskor som kan stödja hemsjukvården. De är dock endast tillgängliga under kontorstid måndag till fredag och har flera patienter att åka mellan. Därför efterfrågas nu ett särskilt boende för den här patientgruppen, ett så kallat hospice.

Blir liggande i månader

– Ett hospice är mer rätt för patienten och det blir också bättre för personalen som då vårdar rätt patienter. Det bli ett annat lugn och det blir mer värdig vård. Det känns inte riktigt bra i hjärtat för personalen att se patienter bli liggande i flera månader. För det är tyvärr det som händer, säger Katarina Planhammar Hörberg.

Katarina Planhammar Hörberg är verksamhetschef på onkologkliniken vid Centrallasarettet i Växjö Foto: SVT

Just nu pågår en utredning som ska se över behovet av ett hospice i Kronoberg.

–  De gör ett bra jobb på onkologen men det är klart att det har varit trångt om platser på avdelningen. Det har pågått en ombyggnad på avdelningen så det har varit rörigt och jag har förståelse för det. Ett hospice hade varit mer lämpligt. Nu har vi gett ett uppdrag att se hur vi ska lösa det här i Kronoberg, säger Anna Fransson (S) regionstyrelsens ordförande.

Fakta: Palliativ vård

Palliativ vård är behandlingar och stöd för att du ska kunna ha ett så aktivt, meningsfullt och bra liv som är möjligt trots att du har en livshotande sjukdom. Alla delar av livet och tillvaron räknas. Här är några exempel på hjälp och stöd:

Du kan få lindring eller förebyggande hjälp mot till exempel smärta, illamående eller trötthet.

Du kan få stöd att hantera känslor som oro eller ångest, eller hantera tankar om livet och döden.

Du kan få vägledning så att du kan ordna tillvaron med ekonomin eller familjen.

Du kan få hjälpmedel som kan underlätta vardagen.

Du kan få praktisk hjälp i hemmet med att laga mat, handla eller sköta hygienen.

Palliativ vård är vanligast vid spridd cancer, men också vid svåra sjukdomar som bland annat sena stadier av hjärtsvikt , KOL eller ALS.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palliativ vård i Kronoberg

Mer i ämnet