Utbildningen hålls i Katedralskolans aula i Växjö.
– 826 personer deltar under dagen. Det är bland annat personal från kommunernas hemsjukvård och personal från Region Kronoberg som möter familjer där det finns någon cancerdrabbad med kort tid kvar i livet, säger Göran Palmquist på Cancerstiftelsen i Kronobergs län.
Svåra situationer för personalen
På Cancerstiftelsen hoppas de på att den här dagen ska leda till bättre vård i livets slutskede. Det är ofta väldigt svåra situationer som personalen utsätts för när de möter människor som inte har lång tid kvar att leva.
– Den palliativa vården är en väldigt viktig del av cancervården och vi har sett att det finns ett behov av mer kunskaps. Det är viktigt att ha med sig verktyg när de ska hantera svåra situationer. Det kan handla många olika frågor, allt från smärta till existentiella frågor, säger Göran Palmquist.
Annika Nilsson och Martina Ankarbranth är båda sjuksköterskor inom hemvården och tycker att utbildning i palliativ vård är viktig.
– Jag tycker det är fantastik bra. Alla vi hamnar någon gång i ett palliativt skede, säger Annika Nilsson.
Martina Ankarbranth tycker att hon på utbildningen får nya redskap som hon idag saknar sitt arbete.
– Det svåraste är att möta människorna precis där de befinner sig. Ibland är det inte till exempel inte patienten som blir mest ledsen utan de anhöriga. I flera fall får man stötta dem istället, säger hon.
Palliativa veckan
På landstinget i Kalmar uppmärksammas också den palliativa veckan som pågår mellan den 5 till 9 november. Under veckan anordnas föreläsningar och aktiviteter med tema “Leva tills man dör”.