Centrallasarettet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Plan för palliativa platser kom redan 2010

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det redan 2010 lades fram en plan för cancervården i Kronoberg, där inrättandet av palliativa platser fanns med, så har det ännu inte blivit några. Cancerstiftelsen i Kronoberg är mycket kritiska till hur politiken behandlat frågan.

Cancerplanen innehöll många olika delar och totalt satsades 100 miljoner kronor. Enligt Cancerstiftelsen Kronoberg är det mesta genomfört.

Särskilda platser skulle införas

I planen stod det också att det skulle skapas ”särskilda vårdplatser på lasarett” inom den palliativa vården. Men några sådana platser finns det fortfarande inte i Kronoberg.

Palliativ vård i Kronoberg

– Om man lägger fram en cancerplan så tycker jag att man ska genomföra det. Om man beslutar sig för att inrätta de här platserna så förstår jag inte varför man inte bara tar tag i frågan, säger Göran Palmquist på Cancerstiftelsen Kronoberg.

När cancerplanen lades fram var Suzanne Frank (M) ordförande i landstingsstyrelsen. Hon kan i dag inte svara på varför de palliativa platserna ännu inte har tillkommit. 

Suzanne Frank: ”Har kommit bort”

– Det vet jag inte, det är mitt ärliga svar. Jag tror att det har kommit bort i och med att man har prioriterat andra delar av cancervården, säger hon till SVT Nyheter Småland.

I våras la Suzanne Frank en motion om att Region Kronoberg, tillsammans med länets kommuner, bör utreda frågan om ett hospice i Kronoberg. Och när Cancerstiftelsen i Kronoberg innan valet ordnade en debatt med regionpolitikerna om cancervården sa Anna Fransson (S), avgående ordförande i regionstyrelsen, att hon också vill se ett hospice i Kronoberg.

Efter Suzanne Franks motion har regionen tillsatt en utredning som tittar på frågan. Men Göran Palmquist är trött på att vänta.

Cancerstiftelsen: ”Det får vara nog med utredningar”

– Det får vara nog med utredningar kring detta. Frågan är inte OM utan snarare hur, var och när vi ska ha ett hospice i Kronoberg?

– Jag tycker att kritiken är berättigad. Det krävs ett omtag i frågan och det är därför skrev jag den här motionen, säger Suzanne Frank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palliativ vård i Kronoberg

Mer i ämnet