Anna Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen i Kronoberg. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Regionrådet (S) övertygad om att hospice kommer

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en utredning om hur vården i livets slutskede ska se ut i Kronobergs län. Bland annat diskuteras ett speciellt boende för dessa patienter, ett så kallat hospice. Anna Fransson (S) som är regionstyrelsens ordförande tror på att det kan bli verklighet.

Frågan om ett hospice i Kronoberg har diskuterats tidigare och har nu lyfts igen. Efter en motion av Suzanne Frank (M) har Region Kronoberg  i samverkan med kommunerna i länet påbörjat en utredning som ska se över behovet inom den palliativa vården. Utredningen ska vara klar och presenteras i början av november.

Kan ett hospice i Kronobergs län bli verklighet?

Palliativ vård i Kronoberg

– Ja jag är övertygad om det. Nu har vi tränat upp och hittat modeller för samarbete med kommunerna för det här är både deras och regionens ansvar. Statistiskt kan man säga att vi behöver 10 till 20 hospiceplatser i vårt län, säger Anna Fransson (S) ordförande regionstyrelsen i Kronobergs län.

Samarbeten har påbörjats

Synpunkter i utredningen hämtas in från bland annat närstående med erfarenhet av vård i livets slutskede, verksamhetschefer, överläkare på onkologkliniken och palliativa rådgivningsteamet i länet.

– Där har vi gett ett uppdrag nu att se hur ska vi lösa det här i Kronoberg, säger Anna Fransson (S).

Men Göran Palmquist från Cancerstiftelsen menar att det inte räcker med utredningar.

– Det är nog med utredningar nu. Behovet finns och nu gäller det bara att komma till skott. Vi har  tidigare både sett utredningar och cancerplaner som fortfarande inte är på plats, säger han.

Varför har ett hospice hittills inte blivit av?

– Vi har haft många frågor att ta tag i vad det gäller bemanningen och det går inte göra allt på samma gång. Men nu är det dags att sätta igång med detta med. Vi har också byggt upp ett samarbete med kommunerna, bland annat Äldrehälsa Kronoberg där vi haft ett gott samarbete, så förutsättningarna borde finnas, säger Anna Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palliativ vård i Kronoberg

Mer i ämnet