Charlotta Tunhov Grönstedt som driver Birgittas matbod tycker att det är tråkigt att beskedet om Skördefesten kom så sent. Foto: Ida Svensson/SVT

Inställd skördefest – ett hårt slag mot Ölands matproducenter

Uppdaterad
Publicerad

För många lokala matproducenter är Skördefesten på Öland den helgen på året som de få in en stor del av årets omsättning. Att beskedet om att den ställs in kommer först nu upplevs som frustrerande.

Det doftar tomat, ingefära och citron i tillagningsköket och varm chutney hälls upp i små burkar. Tillverkningen är igång som vanligt för Birgittas matbod på södra Öland. Men gårdagens besked om att årets Skördefest ställs in har skakat om.

– Alla som jag har pratat med tycker att det är jättetråkigt. Det är frustrerande att beskedet kom så pass sent. Vi har personal som vi nu får säga nej till och vi har köpt in extra varor till produktionen. Det får ekonomiska konsekvenser, säger vd Charlotta Tunhov Grönstedt.

Flera led lidande

För Mysinge kött som styckar kött från sina egna gårdar är Skördefesten en viktig helg.

– Vi omsätter kanske 300 000 – 400 000 kronor bara i våra butiker. Vi levererar också kött till restauranger och de får färre besökare så flera led blir påverkade, säger Emanuel Olsson, delägare.

Skördefesten gör att säsongen förlängs.

– Vi hoppas att det kommer en del kunder ändå och att de dyker upp under hösten istället och fortsätter att semestra här, säger Emanuel Olsson.

Emanuel Olsson, delägare i Mysinge kött, hoppas att kunderna kommer fortsätta komma förbi under hösten, Foto: Ida Svensson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.