Håkan Brynielsson är styrelseordförande för skördefesten på Öland, han meddelade idag att årets upplaga inte kommer bli av. Foto: SVT

Beslutet: Skördefesten på Öland ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det har låtit som att det kanske ska gå att genomföra. Men på dagens möte var styrelsen enig – årets skördefest på Öland blir inte av.

Håkan Brynielsson är styrelseordförande för skördefesten på Öland.

– Vi har jobbat med förhoppningen om att det ska bli av, men vi har idag kommit fram till att under rådande restriktioner går det inte att genomföra Skördefesten 2020, säger han till SVT.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Smittskyddsläkare avrådde

Enligt Brynielsson är det ett antal faktorer som spelat in i beslutet:

– Vi har haft dialog med smittskyddsläkaren som har avrått oss starkt från att genomföra Skördefesten. De menar att smittorisken är väldigt stor, och att det finns risk för nya utbrott.

Arrangörerna har även haft samtal med polisen som markerat att det kan bli svårt att upprätthålla maxgränsen på 50 personer för sammankomster under evenemanget, som är utspritt på hela Öland.

Omsätter 350 miljoner

Enligt Skördefestens egna beräkningar omsätter de öländska näringarna omkring 350 miljoner kronor under Skördefesthelgen. Evenemanget har tidigare år lockat över 200 000 besökare till Öland.

Men de deltagande företagen, konstnärerna och andra aktörerna som utgör Skördefesten har förståelse för situationen och dagens beslut, enligt Brynielsson:

– Vi har träffat våra stora sponsorer och kommunicerat med våra medlemmar. Sammantaget innebär det att en stor övervägande majoritet står bakom beslutet att ställa in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet