Det doftar tomat, ingefära och citron i tillagningsköket och varm chutney hälls upp i små burkar. Tillverkningen är igång som vanligt för Birgittas matbod på södra Öland. Men gårdagens besked om att årets Skördefest ställs in har skakat om.
– Alla som jag har pratat med tycker att det är jättetråkigt. Det är frustrerande att beskedet kom så pass sent. Vi har personal som vi nu får säga nej till och vi har köpt in extra varor till produktionen. Det får ekonomiska konsekvenser, säger vd Charlotta Tunhov Grönstedt.
Flera led lidande
För Mysinge kött som styckar kött från sina egna gårdar är Skördefesten en viktig helg.
– Vi omsätter kanske 300 000 – 400 000 kronor bara i våra butiker. Vi levererar också kött till restauranger och de får färre besökare så flera led blir påverkade, säger Emanuel Olsson, delägare.
Skördefesten gör att säsongen förlängs.
– Vi hoppas att det kommer en del kunder ändå och att de dyker upp under hösten istället och fortsätter att semestra här, säger Emanuel Olsson.