Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra vad några studenter på LNU i Växjö tänker skyldigheten att folkbokföra sig där man pluggar. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Inte självklart att folkbokföra sig där man pluggar – trots lagkrav

Publicerad

Studenter som lämnar föräldrahemmet för att börja studera på annan ort måste anmäla sin flytt. Sedan några år tillbaka är det ett brott att avsiktligt vara folkbokförd på fel adress, men det här känner långt ifrån alla studenter på Linnéuniversitetet i Växjö till. 

Till höstens kurser blev drygt 27 000 studenter antagna till Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö. Drygt 6000 av dem är heltidsstudenter.  

När SVT Nyheter Småland pratar med studenter på Campus i Växjö är det få som känner till att det är ett brott att vara folkbokförd på fel adress. 

Vilma Valberg flyttade från Skåne till Småland för två är sedan för att plugga på Linnéuniversitetet. Hon kände inte till att man enligt lag ska vara folkbokförd där man sover flest nätter. Men hon folkbokförde sig ändå ganska snabbt i Växjö.  

Hör Vilma Valberg och andra studenter i klippet ovan. 

Studenter riskerar straff för folkbokföringsbrott 

Skatteverket har gjort en attitydundersökning där de frågat om det finns förståelse för att unga personer som studerar på annan ort är skriven i sitt föräldrahem. Nästan 60 procent svarar att de har förståelse för det. 

– Det kan säkert vara enklare för många unga, men det är ingen förståelse som lagstiftningen delar, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.  

Vad kan man få för straff om man inte är folkbokförd på rätt adress?

Om man medvetet lämnar felaktiga uppgifter till Skatteverket, så är det i normalfallet ett bötesbelopp.

Hur stora böter kan det bli?

– Det är dagsböter, så det är kopplat till den inkomst man har.

Att vara felaktigt folkbokförd är olagligt. Den som medvetet låter bli att göra en flyttanmälan eller anmäler felaktiga eller ofullständiga uppgifter till Skatteverket begår ett brott.  

Ett rent misstag är inte ett brott, men ibland behövs en utredning av polis eller åklagare för att konstatera om det är ett folkbokföringsbrott eller inte. 

Skatteverket är skyldigt att anmäla ett misstänkt folkbokföringsbrott. Andra myndigheter och privatpersoner kan också göra en brottsanmälan till polis. Den som blir dömd för folkbokföringsbrott kan få böter eller fängelse i upp till två år. 

Rätt folkbokföring är viktigt för att hela samhället ska fungera. Därför förstärktes bestämmelsen om att du ska vara folkbokförd där du bor genom en lagändring år 2018. Folkbokföringsbrottet återinfördes för att betona hur allvarligt det är att medvetet göra fel.

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet