Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Listan: Därför är det viktigt att anmäla flytt Foto: TT och pressbild/Sara Burman

Lista: Därför ska du anmäla flytt – Skatteverket ger tre viktiga skäl

Publicerad

Det är sedan 2018 ett brott att inte anmäla sin nya adress inom en vecka efter flytt. Nu i höst har många tusen studenter börjat plugga på annan ort och de behöver också anmäla flytt till Skatteverket när de lämnar föräldrahemmet.

– Det går alltså inte att välja att vara folkbokförd hos föräldrarna för att man tycker det är enklare. Sedan 2018 är det ett brott att avsiktligt vara folkbokförd på fel adress, det gäller även studenter, säger Tobias Wijk, verksamhetsexpert inom bland annat folkbokföringsfrågor på Skatteverket. 

I klippet listar Tobias Wijk de tre viktigaste anledningarna till varför man ska vara folkbokförd på rätt adress.

4 000 polisanmälningar förra året

Skatteverket gör en utredning när de misstänker att man medvetet har lämnat felaktiga uppgifter till dem. Det kan sedan leda till att de gör en anmälan till polisen som utreder brottet. 

Förra året gjordes över 4 000 polisanmälningar om brott mot folkbokföringslagen i hela landet, enligt Brottsförebyggande rådet. De brotten är ofta kopplade till bland annat svartarbete, skattebrott och bedrägerier.

– Vi bedömer inte att studenter är en särskild målgrupp där vi ser en hög grad av folkbokföringsbrott, utan i de flesta fall sker det oavsiktligt. Men vi jobbar med att förebygga och ge rätt information, säger Tobias Wijk. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer