Christina Suljov 17-åriga son Isak föll handlöst in i ett drogmissbruk som tog hans liv. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

17-årige Isak dog i en drogöverdos

Publicerad

Isak Suljov i Kastlösa på Öland var bara 17 år när han tog en oavsiktlig överdos av smärtstillande och kramplösande mediciner. Hans mamma Christina tror att många unga, liksom Isak, använder droger för att självmedicinera.

Redan första terminen på gymnasiet förändrades något. Isak var en sportig och skojfrisk kille, kom från ett tryggt hem och ville bli väktare. Men plötsligt började pengar, telefoner och dyra saker försvinna hemma och Isak, som ofta stannade kvar i stan efter skolan, gick inte att få tag på.

I december 2017 konfronterade hans mamma Christina Suljov honom, och han testade positivt för cannabis.

Droger bland unga

– Vad man än misstänker så hoppas man ändå att det är en fas, att det är något annat. Jag var helt knäckt, säger hon.

Därefter följde ett år av regelbundna urinprov, samtal med socialen och med ungdomsmottagning och skola. Några veckor testade han negativt och skötte skolan. De följades av perioder där Isak återigen föll tillbaka i missbruk, åkte fast för snatteri och skolkade.

”Familjearrest”

Till slut bestämde sig familjen för att ha sin son i ”familjearrest” hemma, som Christina kallar det. Isak fick inte lämna huset utan någon familjemedlem följde med. Hon tömde fickor och gick igenom webbhistorik. Hon beskriver det som att alla omkring Isak kämpade mot drogerna, alla visste. Ändå fortsatte han på något sätt få tag på tabletter.

När han varit hemma och drogfri en period fick han till slut lov att åka och hälsa på vänner till familjen i Västergötland. Men Christina började ana att något var fel när Isak började skicka många sms på rad.

– Det var något vi lärt oss var ett tecken på att han var påverkad så jag ringde och kollade om allt var okej, men jag fick höra att allt var väl.

Blandade läkemedel

Men nästa morgon vaknar inte Isak. Det visar sig att han har tagit en blandning av morfinpreparatet Tramadol, benzodiazipiner och en kramplösande epilepsimedicin han hittat hemma hos familjen i ett skåp. Han slutar andas i sömnen och hjärtat slutar slå.

Hans död inträffar drygt ett år efter första gången han testar positivt för droger.

Isak var diagnosticerad med en mild form av adhd, hade stormigt humör och svårt att tygla sina impulser. Christina tror att hans missbruk delvis handlade om att självmedicinera. Och hon tror det är fallet med många unga som tar droger idag.

– Det här var inte något festmissbruk, Isak har inte hängt i stan på kvällarna och tagit droger. Det här är något som de gör för att klara sin vardag, säger hon.

Vuxenvärlden måste sätta press

Vuxenvärlden måste inse hur lätt det är för unga att få tag på droger idag, tycker hon, och samhället måste lära sig möta missbrukande unga där de är, och våga sätta press:

– Det som är viktigt är att vi måste se att det här bara väller över oss. Och ungdomarna tycker inte att det inte är något farligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet