Foto: TT

33 unga döda i överdoser de senaste fem åren

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har 33 unga människor mist sitt liv på grund av drogöverdoser i Kalmar och Kronobergs län. Växjö kommun sticker ut i statistiken med 10 döda unga personer på fem år.

– Det är jättesvårt att spekulera i varför, men jag tog lite tid och diskuterade med mina kollegor om de dödsfall vi kommer på. Det kan bero på att det var en god tillgång till fentanyl i Växjö med lokal tillverkning och distribution, säger Rizana Mustedanagic, avdelningschef på avdelningen vuxna ansvarar för missbruksvård i Växjö kommun.

– Vi har inte andra behandlingsmetoder än till exempel Kalmar.

Få dödsfall i Kalmar kommun

Kalmar kommun finns inte med i listan och har alltså tre eller färre dödsfall – något behandlingsassistenten Johan Hjulström på Förebyggandeteamet i Kalmar tillskriver ett offensivt arbetssätt med ungdomar, även innan de börjat testa droger.

– Vi jobbar aktivt med att vara ute på fält och så fort vi upptäcker ungdomar på fel plats, vid fel tidpunkt och i fel sällskap slår vi larm till föräldrar. Då kliver vi hem och knackar dörr, och ofta får vi ett väldigt bra möte.

Totalt sett har dock Kalmar län fler dödsfall av överdoser bland unga än Kronobergs län under tidsperioden (se faktaruta). Nybro kommun finns även med på listan över kommuner som haft fler än tre dödsfall bland unga i narkotikaöverdoser under perioden, med sina fyra fall.

En globaliserad drogmarknad

I den senaste skolmätningen av CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar det så kallade substansindex att niondeklassare i Kalmar län i högre grad än i många andra län uppger att de använder alkohol, tobak och narkotika.

– Vi lever i ett globaliserat samhälle där kändisar på sociala medier förespråkar droger och en drogmarknad där du kan beställa läkemedel från Indien och Thailand snabbt över nätet. Slår man ihop allt detta så kan man säga att ungdomar exponeras mer till droger idag, säger Johan Hjulström.

Antal döda i drogöverdoser 2015-2019

Kalmar: 17

Kronoberg: 16

Sverige: 816

I listan på de kommuner som har tre eller fler dödsfall mellan 2015-2019 återfinns bara två kommuner i Kalmar och Kronobergs län: Nybro med fyra dödsfall och Växjö med 10 dödsfall.

Siffrorna är hämtade ur Socialstyrelsens dödsorsaksregister och visar följande tre kategorier:

  • Oavsiktlig förgiftning, andra narkotiska medel mm.
  • Oavsiktlig förgiftning, andra/ospec. droger/läkemedel m.m.
  • Skadehändelser med oklar avsikt, läkemedels- och narkotikaförgiftningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.