Ja till detaljplanen för nya sjukhuset i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen sa kommunfullmäktige i Växjö kommun ja till detaljplanen för bygget av Växjös nya akutsjukhus i Räppe.

– Nu har vi berett vägen för ett beslut om ett eventuellt nytt sjukhusbygge, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

Antagandet av detaljplanen var punkt 9 på agendan och röstningen gick fort.

Detaljplanen innebär bland annat att det blir möjligt för Region Kronoberg att bygga en ny sjukhusbyggnad på cirka 140 000 kvadratmeter bruttoarea. Detaljplanens byggrätt gör det även möjligt att bygga ut på sikt.

– Nu hoppas vi detta blir så bra som möjligt och sedan får vi önska Region Kronoberg lycka till, säger Anna Tenje (M).

Beslut i regionfullmäktige skjuts fram

Nu är det upp till regionen att ta sitt formella beslut om sjukhusbygget och sen göra en bygglovsansökan. Beslutet om det nya sjukhuset var planerat till början av februari 2022, men under tisdagen gick Region Kronoberg ut med att det blivit förskjutet med en månad. Nytt datum är satt till regionfullmäktige den 2 mars.

Enligt ett pressmeddelande från Region Kronoberg är anledningen att ”beslutet ska hinna förankras ordentligt”.

ARKIV: Följ med på rundvandring – här ska nya sjukhuset ligga

En detaljplan är ett dokument som talar om hur mark- och vattenområden får användas när man ska bygga i ett visst område. Utan en detaljplan kan inte ett bygglov beviljas.

Hör mer i klippet nedan.

Sjukhusbygget i Växjö: Vad är en detaljplan? 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet