I Mörbylånga har kommunen sålt sin hamn till en privat aktör. Foto: SVT

Ja till hamnförsäljning – trots oklarheter

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna på Öland har sagt ja till att sälja hamnen i Mörbylånga efter att Socialdemokraterna glömt att ropa votering i kommunfullmäktige.

Politikerna i Mörbylånga klubbade under tisdagen igenom att företaget Salman investment får köpa hamnen för 15 miljoner kronor.

Flera partier ansåg att det fanns oklarheter i kontraktet och ville återremittera ärendet men eftersom Socialdemokraterna glömde att ropa votering mot slutet av kommunfullmäktigemötet så klubbades försäljningen ändå igenom, skriver tidningen Barometern.

Planerar 150 lägenheter

Salman investment vill bygga 150 lägenheter och hotell med spa-anläggning i hamnen. Många tror att projektet kommer att bli starten för en positiv utveckling av södra Öland. En av dem är kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

– Jag ser mycket positivt på detta. Det är en stor satsning som rör 500 miljoner kronor, bostäder, hotell, kultur och handel, säger han till SVT Nyheter Småland.

Ingen oberoende värdering

Projektet är ifrågasatt, bland annat för att köpesumman på 15 miljoner kronor är för låg och för att kommunen inte har anlitat någon utomstående expert för att värdera marken.

– Det skulle isåfall handla om gynnande av enskild men det här handlar inte om det. Tre tjänstemän, mark- och miljöchefen, kommunjuristen och kommunchefen har varit med och gjort den här bedömningen, säger Henrik Yngvesson.

Är 15 miljoner kronor ett rimligt pris?

– Ja utifrån att vi har värderat tomterna, och även om vårt första bud var 20 miljoner kronor, säger Henrik Yngvesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer