• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Vårdpersonal kan få rätt att slippa utföra aborter

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen i Kronoberg röstade idag ja till att utreda om samvetsfrihet ska få gälla för landstingspersonalen. Blir förslaget verklighet ska personal kunna säga nej till att exempelvis utföra abort.

Det blev landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (M) som fick lägga den avgörande rösten. Moderaterna och Centerpartiet röstade för förslaget. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade mot förslaget och Folkpartiet valde att lägga ner sin röst.

Förslaget om att utreda om personalpolicyn ska kompletteras med ett avsnitt om samvetsfrihet kommer från Kristdemokraterna.

– Vår personal måste känna att vi som arbetsgivare står på deras sida, sa Eva Johnsson, Kristdemokraternas gruppledare i Landstinget Kronoberg, tidigare till SVT Smålandsnytt.

Anna Fransson (S) är vice ordförande i landstingsstyrelsen och hon röstade mot förslaget i dag.

– Jag anser att det blir problem om det här förverkligas och jag är tveksam till om detta kommer att gå igenom i fullmäktige. Jag tror att de kommer att gå på vår linje och säga nej.

 Efter att landstingsstyrelsen nu röstat ja till att utreda detta blir det nu upp till landstingsfullmäktige att avgöra den 25 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samvetsfrihet

Mer i ämnet