Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Han lär kvinnor sluta gå som ”kameler och giraffer”

Uppdaterad
Publicerad

Jardel har sedan han var liten haft ett stort intresse för kvinnlighet, och hur folk rör sig. Nu lär han ut till kvinnor hur de bäst ska gå i högklackade skor.

Han heter Jardel Oliveira de Sousa och är född i Brasilien, kom till Sverige 1989. Han har sedan han var tio år varit intresserad av kroppretorik, hur folk rör sig när de går. Intresset ledde honom till studier på Kungliga balettskolan i Stockholm där han lärde sig dansa klassisk balett. Sedan startade han High Heel School där kvinnor får lära sig hur de bäst för sig när de går i skor med höga klackar. Jardel förfasas över hur illa många kvinnor går i skor med höga klackar.

Länge varit intresserad av gång

– Olusten att se kvinnor trampandes som kameler och giraffer runt omkring i landet gjorde att jag provade den idé som jag hade haft väldigt länge. Jag har alltid varit intresserad av gång, och en gångstil i höga klackar blir väldigt speciell beroende på hur du gör, säger Jardel.

Rör sig grandiost

Jardel som är mjuk i kroppen rör sig grandiost fram på golvet utan några som helst problem och det i skor med tio centimeter höga klackar, ett skodon som man sällan ser på en mans fötter. Han har lärt många av våra kvinnliga kändisar att gå med höga klackar. Men han tycker inte att män ska gå i högklackat.

Blir väldigt feminin

– Högklackade skor är det redskap som gör att du blir väldig väldigt feminin. Och oavsett hur du än ser ut ska vi inte gå åt det feminina hållet och till en kvinnlighet som jag själv inte tycker att en man ska ha på samma sätt som en kvinna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.