Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Jas Gripen landar i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Två Jas Gripen-plan kommer att landa på Växjö flygplats på tisdag förmiddag. Landningen är ett led i den stora militärövningen Aurora, som just nu pågår på flera håll i landet och i samarbete med flera länder.

Det som försvarsmakten ska öva är något som kallas ombasering, det vill säga att man ändrar flygplanens bas till olika reservbaser.

– Det kan vara till civila flygplatser eller till vanliga vägar. Man gör det för att fienden inte ska veta var man är och för att inte kunna slå ut flera plan på samma gång, berättar Jerry Lindberg på Försvarsmakten för SVT Nyheter Småland.

Det första som kommer att hända är att en förtrupp från Ronneby anländer till Växjö flygplats. Förtruppen utgörs av ett tiotal man och har som uppgift att vara stöd på marken, till exempel att tanka planet eller att ombeväpna. Jas Gripen landar aldrig utan markstöd.

När planen väl har landat återstår att se vilka order som kommer att ges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.