Stihna Johansson Evertsson (C). Arkivbild. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT

Johansson Evertsson: ”Ingenting som har varit okänt”

Publicerad

Stihna Johansson Evertsson (c) säger till SVT Nyheter Småland att hon varit medveten om att kommunen haft avtal med andra företag men ändå använt hennes konferensanläggning i allt större utsträckning. Hon framhåller även att hon aldrig varit inblandad i beslut om att köpa in hennes tjänster.

– Det var en av de första frågorna som var uppe på kommunstyrelsen när jag tillträdde som kommunalråd. Då fick kommunchefen i uppdrag att se över hur det skulle fungera för att det inte skulle bli en allt för stor fråga. Det som var viktigt då var att jag inte deltar i några beslut i att det ska läggas på Stabygården utan att det är något som verksamheterna i så fall beslutar om själva, säger Stihna Johansson Evertsson.

Precis som kommunchefen framhåller Stihna Johansson Evertsson att det bara finns en större konferensanläggning i Högsby och att det oftast blivit både billigare och mer praktiskt att använda den än att åka till exempelvis Oskarshamn för dagskonferenser.

Högsby

– Det stora problemet är ju att det inte finns någon ytterligare konferensanläggning. Nu blir det ett problem att det kostar pengar att skicka personal på ett längre avstånd.

Köpen har ökat

Stihna Johansson Evertsson var väl medveten om att det fanns ett så kallat ramavtal mellan kommunen och andra företag som anordnar konferenser. Men samtidigt har inköpen från Staby gårdshotell ökat under de år hon varit kommunalråd jämfört med åren före hon tillträdde.

– Det finns andra omständigheter, som till exempel att jag har anställt en utbildad kock som kan ha gjort att det har ökat. Är inte så säker på att det handlar om min roll. Jag står gärna till svars för min roll. Det är ju ingenting som har varit okänt.

Vad tänker du om att man använt din anläggning istället för att använda avtalet?

– Då har man ju inte gjort det man ska. Men det är ju cheferna som tar de besluten så det är svårt för mig att kommentera varför man gjort ett sådant val.

Men när du märkte att det ökade, har du då reagerat eller frågat varför man köpt av dig i stället för genom avtalet?

– Nej jag tyckte att frågan genomlystes av kommunchefen när vi startade mandatperioden.

 ”Har bara tanken på att överleva i huvudet i det läget”

När det förra avtalet mellan Högsby kommun och olika konferensföretag skrevs var Stihna Johansson Evertsson i behandling för bröstcancer. Hon säger att det var det som gjorde att hon inte kunde vara med i upphandlingen.

Kunde du inte ha tagit hjälp med att lägga ett anbud?

– Det är jättelätt att vara efterklok men jag var inte i det skicket att den tanken föresvävade mig. Man har bara tanken på att överleva i huvudet i det läget, säger Stihna Johansson Evertsson.

I den nya upphandlingen som började gälla i november 2017 finns Staby gårdshotell med som en godkänd aktör för Högsby kommun att använda sig av för konferenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet