Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Centrum för rättvisa varför de tagit sig an Shahram Soltanis fall. Foto: William Frykfeldt/SVT

Juristerna om persiska vinet: ”Finns andra produkter av druvor som inte kallas vin”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverkets förbud mot Shahram Soltanis tillverkning av ”vin” från persiska druvor saknar lagstöd. Det menar organisationen Centrum för rättvisa som driver hans fall.

Shahram Soltani konsulterade Systembolagets jurister innan han startade upp sin tillverkning. SVT har också tagit del av mejl mellan honom och Livsmedelsverket.

När hans produkter började säljas var det därför under benämningen ”alkoholhaltig dryck av druvor”. EU-lagstiftningen säger nämligen att vin som produceras inom EU måste vara gjort på europeiska druvor. En tolkning som Shahram aldrig invänt emot.

Men i Livsmedelsverkets beslut från slutet av förra året som innebar ett förbud mot både tillverkning och försäljning , står det att han inte får kalla drycken något annat än vin efter som den är gjord på druvor.

Menar att förbudet saknar lagstöd

Det är just denna tolkning av reglerna som enligt Centrum för rättvisa saknar lagstöd.

– För det första så tillverkas det flera olika typer av alkoholhaltiga drycker av druvor som inte kallas för vin. Grappa och glögg och vermouth är ju några exempel, säger Fredrik Thorslund, jurist på Centrum för rättvisa, till SVT.

Men en juridisk expert som SVT pratat med, ser ändå att det kan finnas visst lagstöd för Livsmedelsverkets beslut. Enligt honom går det inte att jämföra med exempelvis Grappa. Det är en dryck där både tillverkning och ingredienser finns reglerade i särskild lagstiftning.

Experten vill dock varken intervjuas eller citeras eftersom frågan enligt honom är mer av teknisk än juridisk karaktär.

Tror att Shahram kan få rätt mot Livsmedelsverket

Förvaltningsrätten har nu tagit beslut om att Livsmedelsverkets förbud ska stoppas i väntan på slutgiltig dom. Enligt Centrum för rättvisa kan rätten göra så om utgången i själva sakfrågan är oviss och det medför stora ekonomiska förluster för en enskild.

De tror att Shahram Soltani har stor chans att vinna mot Livsmedelsverket.

– Vi har tittat på juridiken och vi ser helt enkelt inget stöd i lagen för Livsmedelsverkets förbud och om det inte finns något stöd i lag då får man inte fatta ett sådant här förbudsbeslut, säger Fredrik Thorslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.